Alman Ordusu'nda göçmen askerlere olan ihtiyaç artıyor

Gönüllü askerlik sistemine 2011 yılında geçen Almanya'da asker sıkıntısı giderek kendini daha güçlü bir şekilde hissettiriyor. Buna rağmen Federal Alman Ordusu asker seçiminde iki önemli kriterden vazgeçmiyor: Ahlaklı ve formunda asker!...

Google Haberlere Abone ol
Alman Ordusu'nda göçmen askerlere olan ihtiyaç artıyor

Gönüllü askerlik sistemine 2011 yılında geçen Almanya'da asker sıkıntısı giderek kendini daha güçlü bir şekilde hissettiriyor. Buna rağmen Federal Alman Ordusu asker seçiminde iki önemli kriterden vazgeçmiyor: Ahlaklı ve formunda asker! Alman vatandaşı olmak ve Anayasa'ya bağlı olmak da asker olmak için en önemli şartlar arasında yer alıyor. Orduda göçmen askerlere olan ihtiyaç da giderek artıyor.

Alman Ordusu, yetiştirdiği askerlerde iki önemli özellik arıyor: Ahlaki ve fiziki uygunluk. Koblenz Federal Askeriye İç İdare Merkezi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yarbay Dr. Pihl. Uwe Ulrich, askerlerin işe alınması ve daha sonrada süreli yada mesleki asker olarak seçilmelerinde rol oynayan çok önemli iki kriterin bunlar olduğuna dikkat çekiyor.

Yarbay Ulrich, “Eğer ahlaki uygunluk konusunda bazı zaaflar göze batıyorsa, asker adayının ahlaki yetkinliğe sahip olmadığı yönünde kanaat oluşmuşsa, bu kişi kesinlikle alınmaz.” şeklinde konuşuyor. Fiziki uygunluğun ise asker adayının genel olarak formda olmasıyla ilgili olduğunu kaydeden yarbay, “Bu da askerlik mesleği için gayet tabiidir. Sonuç olarak bu iki kriter merkezi kriterlerdir.” diyor.

Federal Ordu, toplumdan kopuk olmamaya da özen gösteriyor. Ordunun devlete ve halka uyum göstermesi gerektiğine işaret eden yarbay, “Biz askerler olarak kendimizi devletten ve toplumdan ayırmıyoruz, ayıklamıyoruz ve uyum sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullanıyor. İlgili şehirler, dernekler, birimler ve bölükler arası beraber çalışmalar olduğunu, buralarda beraber eğlenceler veya açık kapı günleri düzenlendiğini anlatan Ulrich, “Gettolaşmayı da önlüyoruz. Askerlerimizin aileleri içinde ve kendi normal sivil çevrelerinde yaşamalarını da istiyoruz. Bizler üniformalı askerler olsak da normal vatandaşlar gibi aktif ve pasif olarak seçme hakkına sahibiz.” diyerek askerin toplumla iç içe olduğuna dikkat çekiyor.

Almanya'da askerlik zorunlu olmadığı için gönüllü askerlere ihtiyacı var. Bunun da bir sonucu olarak bu meslekte kariyer imkanının olduğunu vurgulayan yarbay Ulrich şöyle diyor: “Takım kariyeri, astsubay ve subay kariyeri arasında ayrım yapıyoruz. Anayasal hakların hepsini onaylayan bir kişi ordu içinde bütün imkanlara sahip. Bu kişinin kadın veya erkek olması ya da başka bir dine ya da kökene bağlı olmasının önemi yok. Sonuç olarak rol oynayan uyumluluk, performans ve yetenektir. Bizim çok yakından takip ettiğimiz özellikler bunlardır ve bunlar orduda kariyer için önemli rol oynayan kriterlerdir.”

Askerliğin çok zevkli olduğunu belirten yarbay, “Eğer bunu tavsiye edemesem, ben şahsen burada olmazdım.” diyerek kendinden örnek veriyor. Bununla ilgili olarak Ulrich, iyi bir meslek arkadaşının güzel bir sözünü naklediyor: “Uyum sağlamış olmanın en yüksek mertebesi bu devlet için canını vermektir.”

FEDERAL ANAYASAYI TEMEL OLARAK KABUL ETMELİ

21. Tank Tugayı Tugay komutanı Tuğgeneral Harald Gante, orduya giren gençlere tüm askeri bilgileri öğretiliyor. Gante, “Silahlı kuvvetlere gelen bir genç, bizim hangi hukuk sistemine hizmet ettiğimizi bilmeli, değerlerimizi paylaşmalı. Federal Anayasayı temel olarak kabul etmeli.” şeklinde konuşuyor. Sürekli olarak görevini idealize etmiş insanların bu temel şartlarla göreve yaklaştığını anlatan Gante, “Çünkü onlar vatanımıza hizmet etmek isteyen, toplumumuza katkıda bulunmak isteyen insanlar. İşte asıl bunlar sahip olunması gereken merkezi yetenekler ve fonksiyonlar” diyor.

FEDERAL ORDU'DA GÖÇMENLERE İHTİYAÇ VAR

Alman Ordusu'nun kapılara göçmenlere de açık. Orduda görev yapan göçmenler de mevcut. Ancak mevcut sayıyı Federal Ordu'nun ileri gelenleri de yeterli bulmuyor. Koblenz Federal Askeriye İç İdare Merkezi Komutanı Tuğgeneral Alois Bach, “Belki göçmen nüfus askeriyeye biraz daha yoğun bir şekilde yansıyabilirdi” diyerek henüz istenilen orana yaklaşılamadığına işaret ediyor. Göçmenler açısından ilk şartın Alman vatandaşlığı olduğunu kaydeden Bach şöyle konuşuyor: “Bir Türk gerekli yetenekleri yerine getiriyorsa ve de giriş sınavlarını başarırsa her zaman bizde hizmet verebilir. Bu kararı alan kişi bizi çok mutlu eder. Bilhassa yurt dışında gittikçe çoğalan konuşlandırmalardan dolayı göçmenlere çok ihtiyacımız var. Bu sayede kültürel nitelik ve lisan kabiliyetlerinden istifade ediyoruz. Aksi halde takdirde Alman askerleri, mesela lisan öğretmek için veya kültürel arka planı öğretmek için birçok eğitimden geçirmemiz gerekiyor ki bu da ve masraflı bir iş.”

21. Tank Tugayı Tugay komutanı Tuğgeneral Harald Gante de göçmen aileye mensup olan veya olmayan her gence silahlı kuvvetlere gelmeyi tavsiye ediyor. Bir dönem geçerli olan mecburi askerlikten dolayı Almanya'da on yıllardır göçmen asker varlığının söz konusu olduğunu anlatan Gante, “Polonya´dan ve Rusya´dan vatana geri dönen çok sayıda vatandaşlarımız oldu. Göçmen kökenli Alman vatandaşı olarak senelerce askeri görevlerini Federal Ordu'da yaptılar. Bu sadece takım kariyeri için değildir, benim tugayımda Rus kökenli bir bölük komutanı var ve İtalyan kökenli subaylar tanıyorum. Toplumun aynasıyız” diyor.

Üstteğmen Markus Lück de Federal Ordu'da inanca saygı duyulduğunu, yemek siparişinde ve ibadet imkanı sağlamada bunu görmenin mümkün olduğunu söylüyor. Lück, “Orduda manevi destekçimiz de var. Bu yüzden de hangi inanca sahip olunursa olunsun, ordu bu açıdan da cazip.” açıklamasında bulunuyor.

ORDU DEMEK KARİYER DEMEK

“Alman Ordusu'nda asker olmak, kariyer yapmak demektir.” diyen Koblenz Federal Ordu İç İdare Merkezi Komutanı Tuğgeneral Alois Bach'a göre askerlik sabit olarak yükselen ve gelişen bir meslek. Orduda her kişinin şahsi yeteneklerinin önemli olduğuna dikkat çeken Bach, “Kişi nereden gelirse gelsin, kendisinin 'iyi aile' diye adlandırılan bir aileden gelmesine gerek yok. Babası aynı zamanda işçi veya esnaf olabilir. Sonuç olarak her kişinin şahsi yetenekleri önemlidir.” diyor. Kadın olsun erkek olsun, Federal Ordu'da kariyer yapabilmek için derslerde, görevde, günlük hayatta kendini kanıtlamanın bir şans olduğunu söyleyen tuğgeneral, “Bence ordu bunun için çok, çok iyi bir adres. Bilhassa Almanya'ya gelmiş olan, göçmenler için.” diyor.

ORDU ÇOK YÖNLÜ BİR İŞVEREN

25 yılı aşkın bir süredir Alman Ordusu'nda görev yapan üstteğmen Markus Lück de bu meslekte olduğundan dolayı bugüne kadar pişmanlık duymamış Mesleğini severek yaptığını söyleyen Lück, “Tabii ki insanın bazı günler askeriyeyi lanetlediği anlar oluyor ve “Ben şimdi dünyanın başka bir yerinde olmayı isterdim” diyebiliyor. Ama hiçbir günüm olmadı ki, bu işi sevmediğimi görerek bitirmiş olayım.” diyor. Federal Ordu'nun çok yönlü bir işveren olduğunu dile getiren Lück, bu mesleği herkese tavsiye ediyor. Askerde 60'ın üzerinde eğitim mesleği olduğunu, askere has üniversitelerin eğitim verdiğini anlatan üst teğmen, “Görev esnasında ve sonra eğitim imkanı var. Öyle sanıyorum ki, Almanya'nın hiç bir yerinde Federal Ordu kadar uluslararası bağlantıları olan, aracılık yapan ve yurt dışı seyahat imkanı sağlayan bir işveren yoktur.” diyor. Bununla birlikte yurt dışı görevlerin de olduğunu ve ölüm ve yaralanmaların da olabileceğini bilmek gerektiğini ifade eden Lück, “Kendi vatanına sadık, cesurca, hayatını ortaya koyarak hizmet ettiğini bilmeli.” ifadelerini kullanıyor. CİHAN

Yorumlar