Alman kalite kontrolü kuruluşuna ağır eleştiri

Almanya’da 50. yılını kutlamaya hazırlanan ve ürünlerde “kalite kontrol” kurumu olarak görev yapan Stiftung Warentest’e yönelik şeffaflık eleştirisi geliyor.Bazı testlerinde hatalı sonuçlar açıklaması ve üretici firmalar ile sivil...

Google Haberlere Abone ol
Alman kalite kontrolü kuruluşuna ağır eleştiri

Almanya’da 50. yılını kutlamaya hazırlanan ve ürünlerde “kalite kontrol” kurumu olarak görev yapan Stiftung Warentest’e yönelik şeffaflık eleştirisi geliyor.

Bazı testlerinde hatalı sonuçlar açıklaması ve üretici firmalar ile sivil toplumdan tepki almasının ardından Berlin merkezli kuruma yönelik “daha şeffaf olmalı” şeklinde itirazlar yükseldi.

Risk Değerlendirme Kurumu Başkanı Reiner Wittkowski, “Stiftung’un açıkladığı sonuçlar eğer sağlık bakımından risk içeriyorsa bu problemlere yol açar.” şeklinde konuştu.

Stiftung Warentest’in son olarak e-bisikletler konusunda yaptığı test açıklaması hem Federal Ağ Ajansı hem de üretici firma tarafından eleştirilmişti.

Kurum test sonuçlarında “GPS ve telsiz dalgalarıyla takip edilmesi planlanan e-bisikletlerin manyetik kirliliğe yol açacağını, polis ve itfaiye telsizlerini engelleyebileceğini” öne sürmüştü.

Risk Değerlendirme Kurumu, Stiftung Warentest’in bazı kontrollerinde ürünlerle ilgili uyarılarını “abartılı” bulduklarını da ifade etti.

Aynı şekilde Saarland Eyaleti Tüketici Bakanı Reinhold Jost ise çocuk oyuncaklarına yönelik testlerin daha şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Eleştirilerin odağındaki kalite kontrol kurumu ise, yaptıkları testlerde bazı hatalar olabileceğini ancak açıkladıkları sonuçlarla “her zaman için tüketicinin yanında olduklarını” duyurdu.

Stiftung Warentest’in Başkanı Hubertus Primus, “Biz bir tüketici aldığı üründen ne bekliyorsa testlerimizi ona göre yapıyoruz.” diyerek kurumu savundu.

Öte yandan konuyla ilgili yapılan bir anket Almanya’da halkın yüzde 82’sinin Stiftung Warentest’e güvendiğini ortaya koydu. Söz konusu güven, tüketiciyi koruma kurumları ve bazı resmi kurumlardan daha yüksek çıktı. CİHAN

Yorumlar