Alman hükümetinin endüstri politikası yok

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti ilk yüz gününü doldurmadan Alman Endüstri Birliği (BDI) tarafından ağır şekilde eleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Alman hükümetinin endüstri politikası yok

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti ilk yüz gününü doldurmadan Alman Endüstri Birliği (BDI) tarafından ağır şekilde eleştirildi. BDI Başkanı Ulrich Grillo, hükümetin 2017 yılına kadar ve sonrası için ülkenin endüstrisini ilgilendiren eylem planının olmadığını savundu. Diğer taraftan Avrupa ekonomisinin toparlanmasının Almanya’nın ihracatına yaradığı belirtildi.

Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti endüstri sektörü tarafından eleştirildi. Alman Endüstri Birliği (BDI) Başkanı Ulrich Grillo, Siyah-Kırmızı hükümetin politikalarının tek taraflı olarak sosyal konulara yöneltildiğini, endüstri alanında fikir eksikliğinin söz konusu olduğunu söyledi. Frankfurter Allgemeine Zeitung’a konuşan Grillo, “Şu an bu koalisyonun 2017 yılı ve sonrası için Almanya’yı endüstri ülkesi olarak nasıl geliştirmek istedikleri konusunda tuttukları herhangi bir istikamet göremiyorum.” dedi.

Almanya’ya yatırım çekmek ve ülkenin çekiciliğini artırmaya yönelik somut adımlar olmadığını savunan Grillo, ayrıca demografik gelişime bağlı büyük sorunların çözümü için de atım atılmadığını ifade etti. “Almanya yatırım ve yenicilikte geride kalıyor.” diyen Grillo, hükümetin bu konuların yerine kadın kotası, asgari ücret ve anneler için emeklilikle uğraştığını belirtti. Toplumun yaşlanmasının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan BDI başkanı, kalifiye eleman eksikliği dikkate alındığında işçileri erken emekliliğe göndermek gibi lüksün olmadığını söyledi. Grillo ayrıca hükümetin enerji reformunu da eleştirdi.

Diğer taraftan ise Avrupa ekonomisinin toparlanması Alman ihracatçıların işine yarıyor. Alman Endüstri ve Ticaret Odası’nın (DIHK) tahminlerine göre ihracat konusunda zayıf geçen 2013 yılından sonra bu yıl yüzde 4,5’lik yükseliş bekleniyor. Sadece Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,2’lik artış kaydedildi. Hindistan ve Brezilya gibi ülkelere ihracat düşerken, Avrupa içine satışlar arttı.

DIHK’nın tahminlerine göre Krım’daki olaylar gibi ekonomiyi olumsuz etkileyen sebeplere rağmen artış yaşanacak. Çünkü “Made in Germany” ürünlerini en çok satın alan 10 ülkeden 8’inin Avrupa’daki ülkeler olduğu, Almanya’nın en çok Fransa’ya ihracat yapması örnek gösterildi. Almanya’nın ihracatı Avrupa’daki Euro Bölgesi’nde olmayan ülkelere yüzde 9,1, Euro Bölgesi’ndekilere ise yüzde 3,2 oranında arttı. Bunun yanında ithalat da Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 4,1 oranında artış gösterdi. CİHAN

Yorumlar