Alman hükümeti çocuk parasını 2016’da artırmak istiyor

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümetinin ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), aileleri desteklemeye yönelik ne tür adım atabilecekleri konusunda henüz fikir birliği sağlamış değil.

Google Haberlere Abone ol
Alman hükümeti çocuk parasını 2016’da artırmak istiyor

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümetinin ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), aileleri desteklemeye yönelik ne tür adım atabilecekleri konusunda henüz fikir birliği sağlamış değil. Birlik Partileri seçim kampanyası döneminde çocuk parasının 35 Euro artırılacağını vaat etmişti. Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig (SPD) ise geliri düşük olduğu için Hartz IV sosyal yardımı alanların çocuk parasına yapılan ek ödemenin yükseltilmesini istemişti.

Medyaya yansıyan gelişmelere göre hükümet ortakları çocuk parasını 2016’da yükseltmeyi düşünüyor. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin (CDU) çocuk parasının gelecek yıl değil, 2016’da artırılmasını teklif ettiği belirtiliyor. Önümüzdeki yıl çocuk parası ve ek ödemelerin yükseltilmemesi isteğinin altında ise 2015’de yeni borçlanmaları sıfıra indirme hedefinin yattığı tahmin ediliyor. Bilindiği gibi Almanya’da ilk ve ikinci çocuk için 184 Euro, üçüncüye 190 Euro, üçüncü çocuktan sonra doğan her bir çocuk için 215 Euro çocuk parası ödeniyor. 2012 yılında çocuk paraları toplam 38,5 milyar Euro’ya çıktı.

Yapılan hesaplamalara göre çocuk parasının 2 Euro yükseltilmesi durumunda devletin her yıl yaklaşık 425 milyon Euro ek ödeme yapması gerekiyor. Bu yüzden bir önceki Birlik Partileri ile Hür Demokratların (FDP) kurduğu Siyah-Sarı hükümetinin çocuk parasını yükseltmediğine dikkat çekiliyor. CİHAN

Yorumlar