Alman cumhurbaşkanından 10 Türk'e liyakat nişanı

Almanya’da göçmenlerin uyum sağlamasına ve iki toplumun kaynaşmasına yönelik gönüllü çalışmalar yapan aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu 25 göçmen 1.Sınıf Liyakat Nişanı’yla ödüllendirildi.Gauck nişana layık görülenlere...

Google Haberlere Abone ol
Alman cumhurbaşkanından 10 Türk'e liyakat nişanı

Almanya’da göçmenlerin uyum sağlamasına ve iki toplumun kaynaşmasına yönelik gönüllü çalışmalar yapan aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu 25 göçmen 1.Sınıf Liyakat Nişanı’yla ödüllendirildi.

Gauck nişana layık görülenlere ayrı ayrı teşekkür ederek çeşitliliğin ülkede artık olağan hale geldiğini vurguladı.

Üstün hizmetlerinden dolayı 1.Sınıf Liyakat Nişanı’na layık görülenler arasında ülkenin değişik kentlerinde gönüllü çalışmalar yapan 10 Türk de yer aldı.

Berlin’den Seyran Ateş, Bremen’den Mehmet Altun, Hamburg’tan Tevide Er ile Hüseyin Yılmaz, Frankfurt’tan Hüseyin Sıtkı, Hannover’den Sahabettin Buz ile Hülya Feise, Remscheid’tan Ramazan Dalgalı, Köln’den Osman Okkan, Bamberg’ten Nevfel Cumart liyakat nişanlarını birer “Onur Belgesi”yle birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevü’de düzenlenen törenle aldı.

Cumhurbaşkanı Gauck eğitimden kültüre, kültürden spor, siyaset ve sanata kadar çeşitli alanlarda göçmenlerin Almanya’ya uyum sağlaması ve Alman toplumuyla kaynaşması için kendi özel yaşamlarından zaman ayırarak gönüllü çalışmalar yapanlara teşekkür etti ve Almanya’da yaşayan her beş kişiden birisinin göçmen kökenli olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: “Ülkemizde çeşitlilik olağan hale geldi. Çeşitlilik, birbirimize ait olduğumuz duygusuyla yaşanırsa, birbirimize ve birbirimizin değerlerine saygıyla yaklaşırsak, bizim zenginliğimiz olur. Böylece karşımıza çıkan problemleri birlikte çözebiliriz.”

Ödül alanlara ve törene katılan göçmenlere seslenen Gauck, “Sizin yaşam öyküleriniz ülkemizde karşılaştığımız en çarpıcı yaşam öyküleri arasında bulunuyor. Rehber olarak, iki toplum arasında köprüler kurarak toplumumuzu zenginleştiriyorsunuz. Ülkedeki mücadele edilmesi gereken bazı kötü ve karanlık güçlere karşı gerektiğinde kararlı bir şekilde mücadele etmekten vazgeçmeyin.” dedi.

Cumhurbaşkanı, nişana layık görülenlere de “Nişanınızı gururla taşıyın, çünkü hak ettiniz!” dedi. Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı 1.Sınıf Liyakat Nişanı’na layık görülen insan ve kadın hakları savunucusu Seyran Ateş, gazeteci Osman Okkan ile sosyolog Hüseyin Sıtkı duygularını şöyle dile getirdi:

SEYRAN ATEŞ: Çok onur verici bir olay. Cumhurbaşkanı, ‘Sizin çalışmalarınızı onaylıyorum, Almanya sizin çalışmalarınızı takdir ediyorum’ diyor bu nişanla. Ben sadece pozitif değil çok negatif reaksiyonlar da almış bir insanım. Dolayısıyla bu liyakat nişanı bana doğru yolda olduğumu gösteriyor. Benim için çok özel bir gün. Daha önce de Berlin Eyaleti’nin liyakat nişanı ile yine Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen bir liyakat nişanına layık görülmüştüm. Bu bir üstünü oluyor. Demek ki çalışmalarımla doğru yoldayım. Bu ödül sadece bana ya da bizlere verilmiş değil. Bunu tüm gönüllü çalışanlara verilmiş ödül olarak sayıyorum.

OSMAN OKKAN: Bu ödül benim için çok sevindirici. Sayın Gauck insan hakları savunucusu bir Cumhurbaşkanı. Ödülü kabul etmemde onun bu özelliği etkili oldu. Gauck, Almanya’da göçmenlerin de dahil olduğu bir biz duygusunun oluşması yönünde bir politika izliyor ve bu konuda hükümeti sürekli uyarıyor. Göçmen politikasında bu tür davranış biçimleriyle yeni karşılaşıyoruz. Bu ödülü kültürel çalışmalar yapan tüm göçmenler adına aldım.

HÜSEYİN SITKI: Ödüle layık olmak elbette sevindiriyor. Bu ödül, yapılan işlerin karşılıksız kalmadığını gösteriyor. Çok mutluyum. 80 milyonluk bir ülkenin cumhurbaşkanından bu ödülü almak gurur veriyor. Hem ailem adına hem de toplumumuz adına çok mutlu oldum. Gönüllü çalışmaların boşa gitmediğini, takip edildiğini gösteriyor. Bu da insana güç veriyor. Bu ödül beni daha çok zorlayacak ve beni motive edecektir. CİHAN

Yorumlar