'Allah'ın rızası dahilinde yapılan ticaret ibadet hükmüne geçer'

Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Allah'ın rızası dahilinde yapılan ticaretin ibadet hükmüne geçeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Allah'ın rızası dahilinde yapılan ticaret ibadet hükmüne geçer'



Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Allah'ın rızası dahilinde yapılan ticaretin ibadet hükmüne geçeceğini söyledi.

Sakarya Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (SAGİAD), Akyazı Şubesi Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Hamdi Döndüren’i ağırladı. Prof. Dr. Hamdi Döndüren ‘İslam’da Ticaret Hukuku ve Güncel Ticari Meselelerdeki Hassasiyetlerimiz’ konusunda Akyazılı işadamlarına konuştu.

İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Döndüren, Allah’ın rızası dairesi içerisinde yapılan ticaret, ibadet hükmüne geçeceğine dikkati çekerek," Dünyadaki bütün insanlar günlük hayatında ticaret yapar. Alışveriş yapması çarşı pazardan birşeyler alması da birer ticarettir. Bu yaptığımız işlerde Allah’ın emirleri doğrultusunda olması gerekir.” şeklinde konuştu.

Ticaretin İslâm’a uygun yapılması ayetlerle ve hadislerle desteklenmiştir diyerek konuşmasını sürdüren Döndüren,”Müslümanlar kendi aralarında belirlenen şartlara uyarlar. Haksız kazanca yol açacak maddeler müstesnadır. İslam’da haksız kazanca yol açan her şeyi geri plana atılmıştır. Sahabelerin hayatlarında bunu çok rahat görüyoruz. Ticarette niyet çok önemlidir. İyi niyetle yapılan ticarette Allah karşımıza ona göre müşteri çıkarırken kötü niyetli ticarette Allah ona göre müşteriyi karşımıza çıkarmaktadır. Bir tüccar çekini, senedini ödemeyi niyet alırsa Allah ona ödeme noktasında kolaylık sağlar. İmzayı atarken ödemeye niyeti yoksa Allah muvaffak etmez.” dedi.

Meleklerin kayıt sistemin önemini olduğunu vurgulayan Döndüren,”Ticari işlerde beşer-şaşar, bazen hesap tutmaz, mizan bozulur, tekrar yapılır. Ama Meleklerin kayıt sisteminde herhangi bir sorun bulunmuyor. Mali kayıtta sorun yok. Meleklerin dil sorunu da yok. Kulun amel sistemi üçlü kayıt sistemiyle kayıt altına alınmaktadır. Unutmayalım Kirâmen Katibîn melekleri her saniyemizi kayıt altına alıyor. Bu melekler her fiilimizi belgeliyor, fotoğraflıyor. Tüm amellerimiz video kaydı misalince kayıt altına alınıyor. Âhiret inancı olan buna dikkat etmesi gerektiğini” söyledi.


Programın sonunda SAGİAD Başkanı Hüseyin Kav, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e hediye takdim etti.Programa Akyazı Bağımsız Belediye başkan adayı Mustafa Yıldırım, Saadet Partisi Belediye başkan adayı Selman Demirbaş, Serhat Eğitim kurulu Başkanı Metin Sert, SAGİAD yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
CİHAN

Yorumlar