Alkolizme mücadele için ‘Adsız Alkolikler’ grubunu kurdular

Alkol tedavisi sonrası yaşama yeniden tutunabileceğini göstermek için dayanışma toplantılarıyla bir araya gelen Adsız Alkolikler, alkolle mücadele için deneyimlerini yeni üyelerle paylaşıyor. Grupta adaylar birbirlerinin sadece ismini biliyor...

Google Haberlere Abone ol
Alkolizme mücadele için ‘Adsız Alkolikler’ grubunu kurdular

Alkol tedavisi sonrası yaşama yeniden tutunabileceğini göstermek için dayanışma toplantılarıyla bir araya gelen Adsız Alkolikler, alkolle mücadele için deneyimlerini yeni üyelerle paylaşıyor. Grupta adaylar birbirlerinin sadece ismini biliyor ve üyeler arasında da hiyerarşik üstünlük yok.

Yıllarca alkol ve madde bağımlılığının kucağında çırpındıktan sonra tedavi olmayı kabul eden alkol bağımlıları, kendileri gibi aynı labirentte çıkışı bulmak için can atanlarla biraraya gelip oluşturdukları ve “Adsız Alkolikler” adını verdikleri grupta yepyeni bir hayata güç birliği içinde ulaşıyorlar. Grupta üyeler kural gereği sadece isimlerini söylüyorlar. Konuyla ilgili bilgi veren Adsız Alkolikler Sıhhiye Grubu sorumlusu Ali Haydar Bey, grubun ilk önce Amerika’da iki sarhoş tarafından kurulduğu, dünya genelinde örgütlü bir yapı olmakla beraber Türkiye’de de kıyı kesimindeki illerde aktif olduğunu söyledi.

Ali Haydar Bey, ”Bizim esas gayemiz; ayık kalmakla, ayık kalmak isteyen insanlara yardım elini uzatmak. Hedefimiz alkol bağımlıları ama madde bağımlıları da derneğimize katılabilir. Şimdi bu grupta ’12 Basamak’ diye bir program var. Beni ilgilendiren ve derneğin devamını sağlayan basamaklardır. Bu 12 basamak alkolden ziyade bendeki kişilik bozukluklarını, karakter kusurlarını da gideren bir program. Mesela alkolü bıraktım iş bitti mi? Hayır. Beni alkole götüren nedenler neler? Mesela ben kıskanç, öfkeli bir insanım. Kıskançlığım, öfkem hortladığı zaman onunla birlikte alkolün başına gidiyordum. Ya da korkularım yüzünden alkole gidiyordum. Bu programla bunları durdura biliyorsun. Ayrıca durum ve kişilik bozukluğunu da durdurabiliyoruz. Günlük ve haftalık programlar yapıyoruz. Hafta sonları dâhil 7 gün burada toplantılarımız var. Eğer biz bu hastalığı taze tutmazsak tekrar maddeye dönme şansımız daha çok. Burada 4 ayda bir seçim yapılır. Burada otorite, unvan, mevki, makam yok. Başkan, sekreter ve muhasebecimiz ve günlük nöbetçilerimiz vardır. Haftada birer gün olmak üzere 2 defa Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM) hastanelerine mesaiye giden arkadaşlarımız var. Hepsinin adı gönüllü hizmetkârdır. Gönlü olmayana sen yap yok, birlikte yapalım burada var. Maddi fonumuz yok. Günlük toplam 40 kişi toplantı yapıyoruz burada. Bir sepetimiz var onların arasında dolaştırılıyor. Olan 2 iki lira atıyor ama mecbur değil. O gelen parayla buranın giderleri karşılanıyor. Dışarıdan gelen hiçbir katkıyı kabul etmiyoruz. Mesela 2 bin lira verirseniz almayız. Çünkü geleneklerimiz var. Basamaklar kadar geleneklerimiz de önemli. Yaklaşık 23-24 yıldır bu grup var ve gelenekler sayesinde bu günlere geldi. Şuan bu grupta bine yakın arkadaşımız var. Günlük ortalama 40 kişiyle toplantılar yaparız.” dedi.

“EŞİMİN ALKOL BAĞIMLILIĞINA ÇARE BULMAK İÇİN GRUBA KATILDIM”

Üyeler arasında sadece alkolikler yok, aile fertlerine yardımcı olmak amacıyla gelenler de var. Onlardan biri olan Ulviye Hanım, eşinin alkol bağımlılığına çare bulmak için gruba gelmiş. Alkolizmin bir aile hastalığı olduğunu söyleyen Ulviye Hanım, geliş sebebinin kendini iyileştirmek ve bağımlı eşine yardım etmek olduğunu söyledi. Ulviye Hanım, ”Eşim içerken benim, çocuğumun, çevremin bundan muzdarip olduğunu öğrendim. Onun, beyinde bir hastalık olduğunu kabul ettikten sonra eşime bakış açım değişti. Evet bu hasta. Yapacak hiçbir şeyim yok. Kendi istemezse ben ona hiçbir şey yapamam. Ondan sonra kendi davranışlarımı değiştirmeye başladım. Eşime karşı bakış açım değişti, çocuğumu karşı nasıl davranmam gerektiği değişti. Kendi içsel yolculuğuma dönerek, kendimi geliştirdim. Burası bana kendimi armağan etti. Buranın önemi belki bir yılda anlaşılamayabilir ama uzun süre gelince, buranın nasıl bir yer olduğu, buranın olmazsa olmaz bir yer olduğu ancak o zaman kavranır. Eşim buraya gelmiyor ama benim buraya gelmem evdeki davranışlarımı değiştirdiği için eşim kendine gelmeye başladı ve eşim şuanda o yoğun aktif dönemden haftada bir, ayda bir, 3-4 ay içmediği döneme geldi. Aynı evde yaşarken diyalog kuramazken şimdi sohbet edebiliyoruz. Bir takım şeyleri paylaşabiliyoruz. Bunları söylerken belki çok basit görünebilir ama benim için uçurum. O kadar büyük fark var yani.” şeklinde konuştu.

“KIZIMIN AYAKKABI NUMARASINI DÜĞÜNÜNDE ÖĞRENDİM”

Üyeler arasında 30 yıllık bağımlılık dönemi yaşayan ve daha sonra bırakanlar da var. Onlardan biri olan Celalettin Bey, alkolle birlikte bütün düzeninin bozulduğunu ifade etti. Celalettin Bey, ”30 sene ağır bir şekilde alkol kullanılmışlığım vardır. Ama bu 30 senenin ilk 10 senesi o zamanki düşüncelerimle güzeldi. İkinci 10 senesi artık alkolü günlük içmeye başlamıştım. Üçüncü 10 senesinde artık alkol beni içmeye başlamıştı. Alkol almadan yürüyemiyordum, tıraş olamıyordum, çorbamı kaşıklayamıyordum. Alkol alınca titremelerim duruyordu. Defalarca aile bireylerim ve kendim çare aradık bunu nasıl durdururum diye. Değişik yöntemle denedik olmadı. Gazi Üniversite’sinin alkol ve madde bölümüne yattım. 40-50 gün süren bir tedavi neticesinde hastaneden taburcu oldum. Benim hastaneye yatma sebebim bırakmak değildi. İşte biraz tedavi olayım ondan sonra az az içerim amacı vardı. Daha sonra ikinci bir tedavi dönemim yine oldu. O dönemle birlikte bu grubun ismini duydum ve sıcak bakmaya başladım. Hastaneden 2001 yılında taburcu oldum ve o günden sonra buradakilerin desteğiyle de ağzıma daha sürmedim. Ben bırakmak istedim ama benim isteğimle olmuyordu. Bilgi sahibi kişilerden destek almam gerekiyordu. Bu zamana kadar içmedim ama bazen istek yine geliyor. Bu isteği buradaki deneyimli kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda atlatmayı öğrendim. 20 dakika süren bir istek bu. O ara ona engel olmak için bir huzur duamız var onu yapıyorum, telefon terapisi yapıyorum ya da tatlı yiyorum alkol isteğini bastırmak için. Eşim 20 gün önce karaciğer ameliyatı geçirdi eğer benim aktif dönemimde olsaydı benim içmem için çok büyük bahaneydi. Fakat artık onu içerek destek olamayacağımı öğrendim grupta. Onun yanında olmam gerektiğini böylece onun da huzuru, mutluluğu bulacağını öğrendim. Kızımın düğünüydü, o dönem 5 senelik ayığım, içmiyorum. Alış verişe gitti. Ayakkabı alacaktık. Gidip usulca kızımın ayakkabısını kaldırdım, ayakkabı numarasını öğrendim. Babaydım ama kızımın ayakkabı numarasını ayıklıktan sonra öğrenebildim. İçtiğim zamanlar almamış mıydım ayakkabı? Almıştım. Ama kendi zevkime, ayakkabı numarasını bilmeden alıyordum.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar