Alkol ve madde bağımlılarını tedavi eden AMATEM kapatıldı

Son günlerde ölümlerle ülke gündemine gelen bonzaiye bir çare bulunamazken; Gazi Üniversitesi'nden ilginç bir karar geldi. Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde yer alan AMATEM, Üniversite Rektörlüğü tarafından başka bir yer...

Google Haberlere Abone ol
Alkol ve madde bağımlılarını tedavi eden AMATEM kapatıldı

Son günlerde ölümlerle ülke gündemine gelen bonzaiye bir çare bulunamazken; Gazi Üniversitesi'nden ilginç bir karar geldi. Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde yer alan AMATEM, Üniversite Rektörlüğü tarafından başka bir yer tahsis edilmeksizin kapatıldı.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, 25 Temmuz 2013 tarihinde de 29 yıldır alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezi olarak hizmet veren Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Gölbaşı kliniğini kapatmıştı. Bu duruma tepki gösteren Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), AMATEM kapatılmasının tedaviye, eğitime ve araştırmaya vurulan bir darbe olduğunu vurguladı.

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Simavi Vahip, Türkiye'de ve tüm dünyada alkol ve madde kullanım bozukluğu yaygınlığının giderek arttığının bilindiğini ifade etti. Artan yaygınlık oranlarına karşın ülkemizdeki yataklı tedavi merkezi sayısının yeterli olmadığına dikkat çeken Vahip, özellikle üç büyük şehir dışında yataklı tedavi merkezi sayısının oldukça az olduğunu söyledi.

Bu durumun diğer illerden üç büyük şehre yatırılarak tedavi amaçlı gelen hastalar sebebiyle hasta yoğunluğunda artışa neden olduğunu anlatan Vahip, şöyle devam etti: "Maalesef birçok kurum, yatırılarak tedavide hasta yoğunluğunu karşılayamaz durumdadır. Böyle bir durumda Ankara'da faaliyet gösteren Gazi Üniversitesi Alkol Madde Tedavi Merkezi'nin (AMATEM) yataklı servisinin kapatılması, halk sağlığı sorunu olan alkol-madde bağımlılığının tedavisini önemli oranda sekteye uğratacaktır. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü daha önce de 29 Temmuz 2013 tarihinde Gölbaşı kliniğini kapatmıştır. Sağlıkta Dönüşüm politikaları nedeniyle kamuya ait hastaneler artık bir ticaret merkezi olarak görülmektedir. Ticari anlamda kar getirmeyen birimlerin devamlılığı düşünülmemektedir. AMATEM benzer düşüncelerle mi kapatılmıştır? Üniversite yönetimi yataklı servisin kapatılma gerekçesi ile ilgili kamuoyuna açıklama yapması gerekmektedir. MATEM'in Üniversite Rektörlüğü tarafından başka bir yer tahsis edilmeksizin kapatılması tedaviye, eğitime ve araştırmaya vurulan bir darbedir."

CİHAN

Yorumlar