Alkol tüketiminde kısıtlamalar olumlu sonuç veriyor

Almanya'da alkol komasına girerek hayati tehlikeyle karşı karşıya kalanların sayısı giderek artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Alkol tüketiminde kısıtlamalar olumlu sonuç veriyor

Almanya'da alkol komasına girerek hayati tehlikeyle karşı karşıya kalanların sayısı giderek artıyor. Eyalet yönetimleri ise kısıtlayıcı düzenlemelerle alkol tüketimi sebebiyle çevre sakinlerine verilen rahatsızlığı ve kriminal olayların artmasını engellemeye çalışıyor. Bu gibi düzenlemeler olumlu sonuçları beraberinde getirse de itiraz edenler yok değil. Düzenlemeyi getirmek için uğraşan Baden-Württemberg eyaleti için de bu pek kolay olmayacak.

Baden-Württemberg (BW) eyaletinde halka açık alanlarda alkol kullanımı yasağı ile ilgili düzenlemelerle ilgili bir gelişme yaşandı. ‘Yaşanabilir Toplumsal Alan' isimli çalışma grubu tarafından yapılan yuvarlak masa toplantıları sonucunda hazırlanan bir rapor, Eyalet Başbakanlığı'na sunuldu. Alkol tüketiminin frenlenmesi konusunda tavsiyelerin de yer aldığı raporda bu konuda yerel idarelerin yüklenmesi öngörülen vazifeler ve alkol tüketimi ile ilgili kısıtlamaların yerel bazdaki uygulama metotları hakkında detaylara yer verildi. Eyalet Başbakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından bu konuda yerel idarelere tanınan inisiyatif alanı geniş.

Öte yandan çalışma grubundan bazı üyeler kısıtlamanın kesin bir çözüm olmayacağı yönünde görüş bildirirken, kısıtlamanın belli bölgelerde tam anlamıyla uygulanabileceğine dikkat çekti. Çevre sakinlerine verilen rahatsızlık ve kriminal olayları tetiklemesi sebebiyle kamusal alanda alkol kullanımının kısıtlanmasını çok önceleri uygulayan Freiburg şehrinde aleyhte açılan bir dava kazanılmıştı. Söz konusu dava sonucunda kısıtlamanın, ‘kişisel hürriyeti kısıtlama' olduğu yönünde karar verilmiş ve yürütme durdurulmuştu.

İçişleri Bakanlığı himayesinde çalışmalarına devam eden ‘Yaşanabilir Toplumsal Alan' Çalışma Grubu'nda bazı bakanlıklar başta olmak üzere, emniyet, siyasi parti temsilcileri ve dernek temsilcileri yer alıyor. Alkol yasağının etkili olabilmesi için alkollü içecek fiyatlarında artış yapılması da yapılan öneriler arasında yer alıyor.

Baden-Württemberg eyaleti (BW) İçişleri Bakanı Reinhold Gall (SPD), eyalette üç yıldan bu yana uygulanan alkol satışı kısıtlaması ile ilgili Bakanlar Kurulu'na sunduğu raporda 2010 yılından bu yana uygulanan 22.00-05.00 saatleri arasında perakende satış yasağının olumlu sonuçlar verdiğini ve benzin istasyonlarındaki suç işleme oranının önemli ölçüde azaldığı bilgisine yer verdi.

ALKOL KOMASINA GİRENLERİN SAYISI ARTTI

Alman sağlık sigortalarından DAK tarafından alkol tüketimi ile ilgili açıklanan bu yılki istatistiklerde aşırı alkol tüketiminde hissedilir ölçüde artış yaşanıyor. Berlin'de 2012 yılı itibariyle alkol komasına girenlerin oranında bir önceki yıla göre 9 puan artış görüldü. 409 genç alkol zehirlenmesi, 10-15 yaş arasında 78 genç de aşırı alkol tüketimi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Buna göre bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında bir düşüş dikkat çekiyor. Buna karşın 15-20 yaş grubunda aşırı alkol tüketiminde artış gözleniyor. Bu alandaki rakamlara göre yüzde 14'ten fazla bir artış istatistiklere yansıdı. CİHAN

Yorumlar