Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında Adana'da anıldı

Bosna Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç ölümünün 10. yılında Adana’da anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında Adana'da anıldı

Bosna Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç ölümünün 10. yılında Adana’da anıldı. Bosna Kardeşlik, Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından Sanayi Odası’nda düzenlenen program öncesi ise Srebrenitsa Cehennemi adlı fotoğraf serisi açıldı.

Sergiyi Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile birlikte gezen Aliya İzetbegoviç’in danışmanlığını yapan Bosna Hersek Devlet Arşivleri Direktörü Adamir Jerkoviç, amacının Müslüman Boşnaklara yapılan zulmü dünyaya göstermek olduğunu söyledi. Soykırımı gösteren fotoğrafların Kahire, Bursa Trabzon, Kayseri, Ankara, Berlik, Frankfurt, Münih ve Varşova gibi şehirlerde sergilendiğini vurgulayan Jerkoviç, “Sizden 1992 ve 1995 yılları arasında Bosna’daki savaşta yaşananları çocuklarınıza öğretmenizi istiyorum. Oğullarınızı ve kızlarınızı Srebrenitza’ya, katliamların yaşandığı, buna yan yana sıralanmış mezarların tanıklık ettiği yere götürmenizi istiyorum. Onlara tarih öğretiniz, Türkiye’den Bosna Hersek’e ziyarete geliniz. Bu suçun unutulmasına izin vermeyin. Çocuklarınıza Bosna’nın kanlı destanından bahsedin. Sizin buna hakkınız var, çünkü sizler Bosna Hersek’in kanında mevcutsunuz, sizler onun kökündesiniz ve bugün iki farklı ülke olmamıza rağmen bizler gözdenin köklerden çıktığını biliyoruz.” dedi.

HAYVAN HAKLARINI SAVUNAN AVRUPALILAR, BURUNLARI DİBİNDEKİ SOYKIRIMA KÖR KALDI

Vali Hüseyin Avni Coş ise, yakın bir tarihte Avrupa’nın ortasında insanlığın yüz karası bir katliamın gerçekleştiğini hatırlatarak, “Bugün burada irkildiğimiz, üzüldüğümüz tabloların sadece birkaç bölümünü görüyoruz. Bu, çok yakın bir geçmişte tüm dünyaya insan hak ve hukukunu öğretme, hatta bu konuda kendisini sorgulama yetkisini bulan, gören Avrupa’da gerçekleşti. Avrupalı dostlarımız, bırakın insan hak ve hürriyetlerini, dünyanın pek çok yerinde balinaların, fokların, pandaların, leyleklerin, kuşların, böceklerin yaşayabilmesi için, hayvan hakları için mücadele ederken, onlar için dünya kamuoyunu harekete geçirirken, burunlarının dibinde gerçekleşen bu feci ve insanı dehşete düşüren soykırıma karşı maalesef kör ve sağır kaldılar. Bunu ibretle hatırlıyoruz. Batının bu çifte standardını daima hatırımızda ve hafızamızda tutmalı, onların bu konudaki samimiyetini de devamlı sorgulamalıyız.” diye konuştu.

Serginin gezilmesinin ardından Aliya İzetbegoviç’in danışmanlığını yapan Bosna Hersek Devlet Arşivleri Direktörü Adamir Jerkoviç tarafından Bosna Kardeşlik, Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül’e Bosna Hersek bayrağı hediye etti. Daha sonra Aliya İzetbegoviç’i anma programına geçildi.

'ALİYA BİZİM ÜTOPYAMIZI YAŞATTI'

‘Aliya Konuşuyor’ başlıklı belgeselin gösteriminin ardından AB Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel söz aldı. Dünyanın geçtiğimiz gün vefat eden Nelson Mandela ve mücadelesini andığını hatırlatan Soygüzel, “Şüphesiz biz de onun mücadelesine çok büyük saygı duyuyoruz. Ancak Aliya’nın mücadelesi her ne kadar Müslüman olduğu için görmezden gelinse de bizim için Mandela’dan çok daha değerlidir. Ve mücadelesinde de hepimiz için büyük örnekler vardır.” ifadelerini kullandı. Aliya İzetbogoviç’in yüreklerde yaşatılan Endülüs’ün ölmesine izin vermediğinin altını çizen Soygüzel, “Çünkü o bizim ütopyamızı yaşattı. Hatta yaşatmakla kalmadı gerçekleştirdi de… Aliya İzzetbegoviç sarsılmaz bir biçimde doğunun imanını kalbinde ve batının felsefesini de en ayrıntılı bir şekilde zihninde taşımayı başarabilmiş ender inanlardan biridir.” şeklinde konuştu.

Soygüzel’in ardından Bosna Hersek Federasyonu Arşivi Genel Müdürü Adamir Jerkoviç, ‘Bosna Hersek’in Bağımsızlığında Aliya İzetbegoviç’in Rolü’ konulu bir konuşma yaptı.
CİHAN

Yorumlar