Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşması Kayseri'de görülüyor

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen Ali İsmail Korkmaz ile ilgili davanın ilk duruşması Kayseri'de görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşması Kayseri'de görülüyor

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen Ali İsmail Korkmaz ile ilgili davanın ilk duruşması Kayseri'de görülüyor. Geniş güvenlik önlemleri altında başlayan davada mahkeme salonuna sabahleyin gazeteciler ve müdahil avukatların bazıları alınmak istenmedi. Ancak bir süre sonra herkesin mahkeme salonuna alınması sağlandı. 300'e yakın müdahil avukatın katıldığı duruşmaya, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, duruşma salonuna oğullarının fotoğrafı ile geldi. Salondakiler bu duruma alkışla destek verdi.

Duruşmayı, çok sayıda milletvekili de salondan izliyor. CHP'li İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, Süheyl Batum, Levent Tüzel ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da duruşmayı izleyenler arasında yer alıyor.

Duruşma, yeni adliyede geniş salon olmadığı için eski adliye binasındaki boş bir salonda yapılıyor. Duruşma sırasında ses sistemiyle ilgili bir sıkıntı yaşandı. Ses sistemi, dava öncesi düşünülmeyince dava başladıktan iki saat sonra mobil bir sistem kuruldu.

İddianamenin okunmasının ardından duruşmaya geçildi. Müdahil avukatları, davanın Kayseri'ye alınmasını ve duruşma salonunun fiziki yetersizliğini eleştirdi. Ayrıca, müdahil avukatları iddianamenin eksik hazırlandığını savunarak, "İddianamede kasten adam öldürme suçu olsa da olayın Gezi olayları nedeniyle yaşandığından bahsedilmemesi doğru değil. Polis müdahaleleri ve gaz bombası kullanılmasından bahsedilmemesi doğru değil. Adil yargılama davanın nakli ile yok edildi." ifadesini kullandı.

Ayrıca müdahil avukatlar, "Başbakan'ın 'talimatı ben verdim, polisler destan yazdı' sözünü demesi ve bu destana iddianamede yer verilmemesi doğru değil. Ayrıca, işkenceyle ölüme sebebiyet vermek suçu iddianamede yok. Görüntüler ise öyle demiyor. Bu hususların da yer aldığı dilekçemizi heyetinize sunduk." diye konuştu.

Ayrıca, müdahil avukatları, Eskişehir Valisi'nin, Korkmaz'ın ailesini arayarak bir başsağlığı bile dilemediğini, bunun da aileyi çok üzdüğünü belirtti. Duruşma sırasında duygulu anlar da yaşandı. Anne Emel Korkmaz, sanıklara dönerek, "İsmail size ne yaptı. Annelerinize nasıl bakıyorsunuz? Temiz ellerimi katillerin vücuduna dokundurmam. Ben temiz ellerimle büyüttüm İsmailimi." diye seslendi. Annenin bu sözleri üzerine duruşma salonundaki bazı katılımcıların ağlaması dikkat çekti. Sanıkların kimlik kontrolü sırasında, yakınları, sanıklara, Korkmaz'ın fotoğrafını göstererek, "Bunu tanıdınız mı?" diye sorduğu görüldü.

Davanın öğleden sonraki bölümünde ise mahkeme başkanı davaya müdahil olup olmadığını sordu. Mustafa Sarısülük, Zafer Cömert, Muharrem Ayvalıtaş'ın davaya müdahilliği kabul edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin ise davaya müdahillik talepleri reddedildi. Müdahil avukatlarının sanıkların tek tek salona alınarak savunma yapmaları yönündeki talebi de mahkeme heyetince kabul edilmedi.

CİHAN

Yorumlar