Ali İsmail Korkmaz davasında görüntü ve fotoğraf çekilmesine soruşturma

Eskişehir’de Gezi Parkı olaylarında dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen Ali İsmail Korkmaz davasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Ali İsmail Korkmaz davasında görüntü ve fotoğraf çekilmesine soruşturma

Eskişehir’de Gezi Parkı olaylarında dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen Ali İsmail Korkmaz davasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşmasında mahkeme salonundan çekilen ve ardından sosyal medya ile gazetelerde yayınlanan fotoğraf ve görüntüyle ilgili soruşturma başlatıldı. Konuyla ilgili Kayseri Cumhuriyet Savcılığı, duruşmanın yapıldığı salonda bulunan iki adet kamera görüntüsünü davaya bakan ilgili mahkemeden istedi. Savcılık, söz konusu kameralardan duruşma sırasında görüntü ve fotoğraf çekenleri tespit ettikten sonra, ilgililer hakkında gizliliğin ihlali suçundan 5 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açacak.

Üniversiteli Ali İsmail Korkmaz, iddiaya göre, Eskişehir’de 2 Haziran'daki Gezi Parkı olayları sırasında kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sopalarla dövüldü. Korkmaz, kaldırıldığı Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 38 günlük tedavi sonrasında hayata tutunamayarak yaşamını yitirdi. Ardından dava açıldı ve biri polis 5 kişi tutuklandı. 3’ü tutuksuz 8 sanığın yargılandığı dava daha sonra güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alındı. Korkmaz’ın ölümüyle ilgili açılan davanın ilk duruşması 3 Şubat’ta Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliye dışında özel bir salonda yapılan ilk duruşmaya katılım yoğun oldu. Korkmaz ailesinin yanı sıra çok sayıda avukat ve siyasetçi destek için davayı duruşma salondan takip etti.

Ancak duruşma sırasında ilginç olaylar yaşandı. Bazı katılımcılar ile bazı taraf vekilleri duruşma salonunda yaşananları cep telefonları ile görüntüleyip fotoğrafladı. Duruşma sırasında salondan fotoğraf ve görüntü çekenler birkaç kez mahkeme başkanı tarafından sözlü olarak uyarıldı ve bu durumun yasak olduğu anlatıldı. Mahkeme Başkanı, “Duruşma sırasında salonda fotoğraf ve görüntü çekmek yasak. Çektiğiniz görüntü ve fotoğrafları yayınlamayın. Hakkınızda yasal işlem başlatırım.” dedi.

Duruşma salonuna kurulan iki adet kamera ise yaşanlara an be an kaydetti. Fakat bu uyarılara rağmen duruşma sırasında yaşananlar cep telefonları vasıtasıyla görüntülenip, fotoğraflanıp anında sosyal medya da yayınlandı. Çekilen bazı fotoğraflar da ertesi günü bazı gazeteler ile internet sitelerinde kullanıldı.

Korkmaz duruşması sırasında tüm uyarılara rağmen çekilip yayınlanan fotoğraf ve görüntülerle ilgili Kayseri Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Konuyla ilgili soruşturma başlatan savcılık, salonda bulunan ve duruşmayı an be an kaydeden iki adet kamera görüntülerini davayı bakan mahkemeden istedi. Savcılık 15 saat süren ve mahkeme sürecini saniye saniye kaydeden kamera görüntülerini izleyecek. Bu esnada duruşma sırasında mahkeme salonunda fotoğraf ve görüntü çekenleri tespit edecek. Akabinde bu kişilerle gizliliğin ihlali suçundan 5 aydan 2 yıla kadar, ses ve görüntüleri kaydetmek suçundan dolayı da 6 ay hapis istemiyle dava açılacağı belirtildi. Bu arada Korkmaz’ın davasına 300 civarında avukatın katıldığı, bu avukatların duruşmaya öğleden önce ve sonra olmak üzere dönerli olarak girdiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar