Ali Fuat Yılmazer: Başbuğ'un tutuklanmasını 'Başbakan' istedi

Emekli Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Ergenekon soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un dosyasının Başbakan Erdoğan'a gittiğini, tutuklanma talimatını da bizzat Başbakan'ın verdiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Ali Fuat Yılmazer: Başbuğ'un tutuklanmasını 'Başbakan' istedi

Emekli Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Ergenekon soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un dosyasının Başbakan Erdoğan'a gittiğini, tutuklanma talimatını da bizzat Başbakan'ın verdiğini iddia etti.

Yılmazer, "Tabi dosyanın hakkı o mudur, ondan dolayı mı tutuklama çıkmıştır, yoksa Başbakan'dan gelen bir talimatın baskısıyla mı böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır onu bilemeyeceğim. Ama böyle de bir gerçek vardır" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Bugün TV’de 'Merkez Siyaset' programında önemli açıklamalarda bulundu.

Oda TV davasında tutuklanan Nedim Şener’in, ‘Beni cemaat gözaltına aldırdı, tutuklattı’ sözüne, “Bu benim çok ağrıma giden bir yakıştırma” diye konuşmasına başlayan Yılmazer, “İşin doğrusu bu iddiayı ortaya atanlar da dahil olmak üzere herkes çok iyi biliyor ki, ben o dönemde Başbakan'la görüşüyordum ve soruşturmaların başladığı dönemde tüm gelişmeleri de Başbakan'a bizzat kendim arz ediyordum. Bu normal, usule uygun bir ilişki şekli değildir. Oradan (Başbakan'dan) aldığım talimatlara göre kendi görev ve sorumluluk alanımdaki konuları da ben yönetmişimdir. Şimdi cemaatten aldığım perspektifle bu iş yürüyor olsa niye o zaman ben Başbakan'la görüşüyordum, niye Başbakan benimle görüşüyordu? Nerede bunun içişleri bakanı, emniyet genel müdürümüz nerede? İstanbul emniyet müdürümüz nerede, valimiz nerede?" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın o dönemde soruşturmalara destek verdiğini anlatan Yılmazer, "Başbakanımıza, bir kere ben istihbarat aşamasında hiçbir operasyon öncesinde gitmeden, arz etmeden hiçbir adli aşamaya dönüştürdüğüm bir çalışma olmamıştır. Adli aşamada da operasyon öncesi bütün listeler kendisine arz edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Başbakanın, adliyeye intikal etmeden soruşturmanın her aşamasından haberdar ve bilgisi olduğunu belirten Yılmazer, şöyle konuştu:
"Bizi destekliyordu. Tutuklama perspektifinden Başbakanın haberi olmuştur. Bana tembihatları da ‘aman ha bunlar tutuklansın’ şeklinde olmuştur. Biz, Başbakana rağmen hiçbir tutuklama yapmadık. Ergenekon sanıkları hakkında konuşuyorum ve çok net konuşuyorum. Başbakanımızın bilgisi olmadan, verdiği talimatların dışına çıkılarak yapılmış hiçbir uygulamamız olmamıştır."

Yılmazer, Oda TV davasının gündemlerinde olmadığını ve Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çalışmaya başladıklarını belirtti.

"BAŞBUĞ’UN TUTUKLANMASINI BAŞBAKAN İSTEDİ"

Emekli İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Ergenekon süreciyle hükümete yakın bazı kesimlerde bir kırılma olduğunu aktardı. Asıl kırılmanın, 7 Şubat’ın öncesinde Genelkurmay Başkanının tutuklanmasıyla başladığını açıklayan Yılmazer, "Ben o zaman istihbarattan çıkartılmıştım. Tabi orada bulunuyorum, oradaki arkadaşlarımızla bir hukukumuz var. İçli dışlıyız. Süreci başlatmışım, başından sonuna kadar domine etmişiz. İhtiyaç duyduklarında da benimle istişare ettikleri konular oluyor." dedi.

Yılmazer, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanma sürecini şu şekilde aktardı:

"İlker Başbuğ’un tutuklanması süreci çok enteresan. İlker Başbuğ dosyası takdir edersiniz ki Başbakan'a her seferinde olduğu gibi yine arz edildi. O günkü kadrolar, bu dosyayı arz ettiler. Bunun üzerine Başbakan çok görüşmüyor olmasına rağmen Adalet Bakanı, ilgili başsavcı vekilini aldı ve dosyayla beraber Başbakan'a gitti. Başbakan çağırdı ve bizzat görüştü, bunu çok iyi biliyorum. Çünkü başsavcı vekili gelir gelmez bana aktardı bu konuyu. Dosya arz edildiğinde Başbakanımızın talimatı şu olmuştur: Mutlaka tutuklansın. (Genelkurmay başkanı için söylüyorum) Şimdi başsavcı vekili bundan telaşeye düşmüş. Başbakanımız, bizzat tutuklanması talimatıyla başsavcı vekilini gönderiyor, başsavcı vekili de benim yanıma gelmiştir. Benim kendisine de söylediğim şu olmuştur: Dosyanın gereği neyse siz onu yapın. Tabi dosyanın hakkı o mudur, ondan dolayı mı tutuklama çıkmıştır yoksa Başbakan'dan gelen bir talimatın baskısıyla mı böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır onu bilemeyeceğim. Ama böyle de bir gerçek vardır."

Başbakan Erdoğan'ın tutuklamadan sonra kamuoyuna farklı açıklama yaptığını kaydeden Ali Fuat Yılmazer, "Tabi Başbakan hemen tutuklanmanın akabinde kamuoyuna öyle bir açıklama yaptı ki oradaki bütün kadrolar şok oldu, altüst oldular ben dahil. İşte kırılma orada yaşanmıştır. Hem bir talimat veriyorsunuz hem de çıkıyorsunuz Türk toplumuna bambaşka bir perspektif sunuyorsunuz. E yazık günah değil mi o operasyonel sürece? Kolay mıdır yani. O operasyonel süreci bir yerden alıp bir yere getirmek kolay değil ki. Ne çektiğimizi biz biliyoruz. Ya söylediğinizin arkasında durun ya da söylemeyin bırakın yargı gereğini yapsın" ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar