'Alevilere yönelik vaka sayısında yüzde 100 artış var'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, 2013 yılında Alevilere yönelik hak ihlalleri izleme raporunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
'Alevilere yönelik vaka sayısında yüzde 100 artış var'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, 2013 yılında Alevilere yönelik hak ihlalleri izleme raporunu açıkladı. Geçen yıla göre Alevilere yönelik baskıların arttığının ifade edildiği raporda 142 vaka tespit edildi. Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu, “Vaka sayısında yüzde 100’ün üzerinde artış var. Alevilere yönelik ayrımcı tutumun okulda, mezarlıkta, askerde ve iş hayatının her alanında yaşandığını tespit ediyoruz.” dedi.

Taksim Cezayir Salonu'ndan düzenlene basın toplantısına bazı Alevi derneklerinin temsilcileri ve dedeleri katıldı. Hacı Bektaş Veli'yi Anma Kültür Vakfı, Ali Babaoğlu Alevi Derneği temsilcileri ve Hakların Demokratik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık da toplantıda hazır bulundu.

2012 yılında da hak ihlalleri raporu açıkladıklarını belirten Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “2012 yılında 63 vaka tespit etmiştik. 2013 yılında 142 vaka rapor ettik. Yüzde 100’ün üzerinde artış var. Rapor 22 sayfadan meydana geliyor. Alevilere yönelik ayrımcı tutumun, okulda, mezarlıkta, askerde ve iş hayatının her alanında yaşandığını tespit ediyoruz. Rapor yaşanan, yansıtılan ya da bizim tespit ettiğimiz kişilerin beyanları ya da mahkeme belgeleri üzerine oluşturulmuştur. Yansıyan ve tartışılacak bir yanı olmayan kesinleşmiş belgelerdir. Bu, Alevilerin Türkiye’de durumunun ne boyuta geldiğini gösteren acı bir göstergedir.” diye konuştu.

“Kamu kurumlarında, özellikle mülakatlarla yapılan sınavlarda, Alevi inancına sahip kişiler tercih edilmiyor.” diyen Kenanoğlu, “Yani işe alınmıyorlar. Bir taraftan da Aleviler bürokraside tali görevlere veriliyor. Bunun haricinde bu özel kurumlara da yansıyor. Devlet kurumlarında Alevilik, marjinal bir kimlikmiş gibi yansıtıldığı için, bu sivil hayatta da yansıyor. Sivil iş yerlerinde de benzer uygulamalarla karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Raporun sonuç bölümünde devletin tüm dinlere ve inançlara eşit mesafede durması gerektiği vurgulanırken, toplumda derin yaralar bırakan katliamlar için 'Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları' kurularak barış ve bir arada yaşama kültürü zemini oluşturulması istendi. CİHAN

Yorumlar