Aleviler, herkesi temsil eden bir Cumhurbaşkanı talep ediyor

Ünlü Halk Ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri olan Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlı Banaz Köyü'nde anıldı. 25.'si düzenlenen Banaz Şenliklerine gündemdeki konular damgasını vurdu. Konuşmacılar IŞİD ve Cumhurbaşkanlığı seçim...

Google Haberlere Abone ol
Aleviler, herkesi temsil eden bir Cumhurbaşkanı talep ediyor

Ünlü Halk Ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri olan Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlı Banaz Köyü'nde anıldı. 25.'si düzenlenen Banaz Şenliklerine gündemdeki konular damgasını vurdu. Konuşmacılar IŞİD ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili konuları gündeme getirdi. Herkesi temsil eden bir Cumhurbaşkanı talebi dile getirildi.

Saygı duruşunun ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, hükümeti IŞİD ve El Kaide türü terör örgütlerine yardım etmekle suçladı. Alevilerin bu süreçte baskı altında olduğunu savunan Doğan, “Cumhuriyetin demokratikleşmesini isteyen aleviler katliamlarla karşı karşıya kalıyor. Gezi sürecinde ölen 8 canın alevi olması bir tesadüf olabilir mi? Bu sürecin doğru algılanması gerekir.” dedi.

“Buradan hükümeti uyarıyoruz. Diyoruz ki şeriatçı faşist güçleri beslemeyin, IŞİD ve El Kaide terör örgütlerini sınır dışına çıkarın.” diyen Müslüm Doğan şöyle devam etti: “Bugün Irakta neden Şiilere ve Alevilere bu katliamlar yapılıyor. Bu çok büyük bir oyundur. Bu oyunun içerisinde maalesef bizim hükümetimiz de var. Hükümeti uyarıyoruz. Bu faşist terör örgütleri ile ilişkinizi keseceksiniz. Bu katliamlara son vereceksiniz. Yurttaşlıktan başka hiç bir talebi olmayan Aleviler bu Cumhuriyetin en önemli kazanımlarıdır. Ortak vatanımızda bir arada yaşamanın koşullarını Aleviler yeniden oluşturacaktır. Öğretimizin ve yolumuzun bize gösterdiği şey barış içerisinde, kardeşçe bir arada yaşama şartlarını her zaman zorlayacağız. Tek isteğimiz barış ve kardeşlik olacaktır. Eşit yurttaşlık olacaktır.”

“BİRBİRİMİZİN İNANÇLARINA SAYGI DUYMALIYIZ”

Alevi Bektaşi Derneği Genel Sekreteri Recai Aksu da eşit yurttaşlık hakkı istediklerini savunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Alevilerin ve Bektaşilerin sorunun sadece Alevilerin sorunun değil, aynı zamanda Sünnilerin de sorunudur. Grupları bir arada yaşatmak istiyorsak birbirlerimizi kabul etmeliyiz. Birbirimizin inançlarına saygı duymalıyız. Biz aynı şekilde camiye, kiliseye saygı duyuyoruz ama bizde cemevine ve inanç merkezlerine saygı duyulmasını bekliyoruz. Biz aynı zamanda emri ben verdim diyen birinin Cumhurbaşkanı olmasını istemiyoruz.”

“HERKESİ TEMSİL EDEN BİR CUMHURBAŞKANI”

Şenlikler değiş ve semahlarla devam etti. Vatandaşlar da semahlara eşlik etti. Etkinlikler kapsamında Organizasyon Komitesi, Banaz Köyü yakınlarında bulunan Pir Sultan Abdal’ın heykeline çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu. Burada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, Cumhurbaşkanlığı süreci yaşandığını belirterek, “Biz Aleviler sadece Sünni inancına mensup insanların değil, aynı zamanda Türkiye’de yaşayan Alevi’si, Sünni’si, Hristiyan’ı tüm inanç gruplarını temsil edecek herkesin Cumhurbaşkanı diyebilecek bir Cumhurbaşkanı seçilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe Vali Alim Barut, Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Yıldızeli Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Türk Halk Müziği Sanatçısı Arif Sağ ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. CİHAN

Yorumlar