Alevi iftarında 'Cumhurbaşkanı herkesi kucaklamalı' mesajları verildi

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu, 'Kur'an'ın Boyası, Ehl-i Beyt'in Mayası Birlikten Dirliğe' konulu iftar programı düzenledi. Yemeğe katılan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Biz ne hükümete takoz, ne hükümetin noteri olacak bir cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
Alevi iftarında 'Cumhurbaşkanı herkesi kucaklamalı' mesajları verildi

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu, 'Kur'an'ın Boyası, Ehl-i Beyt'in Mayası Birlikten Dirliğe' konulu iftar programı düzenledi. Yemeğe katılan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Biz ne hükümete takoz, ne hükümetin noteri olacak bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz sadece hukuk devletini çalıştıracak bir cumhurbaşkanı istiyoruz” dedi. Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu ise seçilecek cumhurbaşkanın herkesin cumhurbaşkanı olması, herkesi kucaklaması gerektiğini söyledi.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlendiği 'Kur'an'ın Boyası, Ehl-i Beyt'in Mayası Birlikten Dirliğe' konulu iftar yemeğine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Anadolu Alevi Bektaşi Fedarasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, Alevi Bektaşi Fedarasyonu eski başkanı Selahattin Özel, Cem Vakıfları Genel Başkanı İzzettin Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı adına İlyas Üzüm, çok sayıda Alevi - Bektaşi temsilcisi, akademisyenler, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

İftar yemeğine katılanlar birlik ve beraberlik mesajları verdi. Cumhurbaşkanlığı konusunun da gündeme geldiği iftar yemeğinde her kesimi kucaklayan, her kesime eşit mesafede olan bir cumhurbaşkanı talebi dile getirildi.

MHP olarak bir cumhurbaşkanı adayını bir alternatif olarak sunduklarını kaydeden Oktay Vural, nasıl bir cumhurbaşkanı istediklerini şöyle ifade etti: “Partilerle rekabet edeceğiz. Fikir grupları ile rekabet edeceğiz. Ama cumhurbaşkanı bizim aramızdaki maça girip top oynayan olmayacak, hakem olacak. Herkese yakın olacak. Herkesin ulaşabileceği bir kimse olacak. Cumhurbaşkanını topluma bir alternatif olarak sunduk. Genel Başkanımızın bugün ifade ettiği gibi, cumhurbaşkanı adayımız sadece MHP’nin ilke esaslarıyla sınırlı değil. Bu ülkede başkaları da var. Başka partilere gönül vermiş insanlar da var. O bakımdan biz partici bir cumhurbaşkanı istemiyoruz. Biz uzlaşma ve diyaloğu yapabilecek bir cumhurbaşkanı olsun istiyoruz. Biz demokrasiden hukuk devletinden özgürlüklerden yana bir cumhurbaşkanı olsun istiyoruz. Parlamenter demokrasiyi çalıştırarak, parlamenter demokrasi içinde cumhurbaşkanlığı makamının toplumun her kesimine hitap etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz ne hükümete takoz, ne hükümetin noteri olacak bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz sadece hukuk devletini çalıştıracak bir cumhurbaşkanı istiyoruz.”

"CUMHURBAŞKANI, HİÇBİR AYRIMA GİRMEDEN HERKESLE BÜTÜN OLMALI"

İftar yemeğinin açılış konuşmasını yapan Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da seçilecek cumhurbaşkanıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Hortoğlu, “10 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Devletimizin zirvesindeki en önemli ismi seçeceğiz. Ben Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı olarak, Alevilerin kime oy verip kime oy vermeyeceğiyle ilgili peşin peşin bir görüş belirtmeyi doğru bulmuyorum. Hatta Alevilere, kime oy verecekleriyle ilgili bir telkinde bulunmayı da doğru bulmuyorum. Belki de sivil toplum örgütleri olarak bizler nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruzun kriter ve ölçülerini koymalıyız. Bize göre Anayasa’ya sadakatle bağlı, parlamenter rejime, laik, sosyal, çağdaş hukuk devletini koruyacak bir cumhurbaşkanı seçmeliyiz. Seçilecek cumhurbaşkanı herkesin cumhurbaşkanı olmalı. Herkesi kucaklamalı. Hiçbir ayrıma girmeden herkesle bütün olmalı. Aynı zamanda Alevi toplum sorunlarıyla ilgilenen, sorunlara yakınlığını ifade eden ve bu 30 günlük seçim propagandası döneminde Alevilerle ilgili görüşlerini ifade eden veya bunları açıklayacak cumhurbaşkanına kalbi yakınlığımızın olacağını, oylarımızın o şekilde şekilleneceğini de şimdiden belirtmek isterim” diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI, İNSANLARA EŞİT MUAMELE YAPABİLECEK BİRİ OLMALI"

Din ve vicdan özgürlüğü adı altında vasfı olmayan insanların söz sahibi olamayacağına dikkat çeken Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, “İslami düşüncenin güvence altına alınabilmesinin yolu din ve vicdan özgürlüğü adı altında çoğunluğun kendi bazı düşüncelerini evsafı olmayan insanlar marifetiyle zikrettirerek halkı bölmesi, halkı birbirine düşman kılması ve halkı birbirine düşürmesi tamayülleri olamaz. Bu itibarla İslamın kendi içinde bu iki önemli meselenin halli açısından Ramazan aylarının buna vesile oluşturmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak da ben hiç kimsenin Alevilere sen şuna oy ver oturalım konuşalım ya da biz Alevilerin kime oy vereceğini söyleriz şeklinde bir takım haddini aşan beyanlarda bulunmasını doğru bulmam. Aleviler kamil insanlardır. Kime oy vereceklerini bilirler. Aleviler eskiden beri insan sevgisiyle dolu ve Tanrıya, insanı severek gidilebileceğine inanılan İslami anlayışın ismidir. Bu nedenden dolayı da halka duyduğumuz saygı ve sevgi sebebiyle cumhurbaşkanlığı seçiminin bu ülkeye barışı, huzuru, kardeşliği ve insanlar arasında eşitliği, onlara eşit muamele yapabilecek olan birisinin getirilmesi dileğiyle hepinize sevgi saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN’DAN CEMEVİNE RUHSAT TALEBİMİZ YOK"

Alevi Bektaşi Federasyonu eski başkanı Selahattin Özel de düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: “Hala yaşadığımız ülkede cemevlerimize ucube denilebiliyor. Tabi ki üzülmemek elde değil. İnsan, hakları ile insandır. Sayın Başbakan’a huzurunuzda sesleniyorum: Ben bin yıldır cemimi nasıl yapıyorsan bundan sonra da yapmaya devam edeceğim. Senden cemevine ruhsat talebim de yok isteğim de yok. Alevi Sünni kardeşliği zaten vardı. Hacı Bektaş ile Mevlana’yı buluşturmaktan bahsedildi. Onlar zaten buluşmuşlardı. Biz onları anlayamadık, çözemedik. Türkiye’de hele hele şu İŞID meselesi çıktıktan sonra biz zaten Türkiye’deki Sünnilerin İŞID zihniyetinde olmadığını zaten biliyorduk. Ne Sivas katliamında ne Maraş’ta ne Çorum’da bunları Sünniler yaptı hiç demedik. Onları yapan caniler dedik. İşte Peygamber’in torunun öldürenler bugünkü aynı zihniyet İŞID’cilerdir. Bu noktada Alevi-Sünni kardeşliğini daha da pekiştirmemiz gerekiyor.”

İDRİS BAL: MEDENİ İNSAN, BİRLEŞTİREN İNSANDIR

İftar sofrasının birlik ve beraberliği pekiştirdiğine dikkat çeken Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal da “Kökü bir olan, Allah’ı Peygamber’i bir olan insanlar asla birbirine soğuk, düşman bakamaz. Medeni insan çok para kazanan insan değildir. Medeni insan çok tüketen insan değildir. Medeni insan kendisiyle, çevresiyle barışık insandır. Dini mezhebi, rengi ne olursa olsun insanlarla barışık insandır. Yaşatmaya formatlı insan medeni insandır. Öldürmeye, bölmeye, parçalamaya, kutuplaştırmaya formatlı insan medeni insan olamaz. İnşallah kardeşlik içinde daha medeni günlerde hep beraber oluruz diye düşünüyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar