Alevi Bektaşi Dedesi Alan: Hızır (as) bizim kılavuzumuz ve yoldaşımızdır

Alevi Bektaşi Dedesi Süleyman Alan, "Hızır (as), bizim kılavuzumuz ve yoldaşımızdır.

Google Haberlere Abone ol
Alevi Bektaşi Dedesi Alan: Hızır (as) bizim kılavuzumuz ve yoldaşımızdır

Alevi Bektaşi Dedesi Süleyman Alan, "Hızır (as), bizim kılavuzumuz ve yoldaşımızdır.” diyerek, " Hızır (as) insanın zahiri şeklinden ziyade batıni şekline dikkat çekmek suretiyle, insanı şeklinden kurtarıp manaya eriştirmek suretiyle bizim İlm-i iledün olarak ifade ettiğimiz mana ilminin sahibi olması yönüyle bize zahirden batına doğru giden yolda bize kılavuzluk etmek için Alevi Bektaşi yolunun bir öğretisi olarak Ali baş, Hızır da yoldaşımız olsun ölçüsünde, bizlere bu yolda kılavuzluk etmiştir." dedi.

İkrar Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği(İKRARDER) tarafından Halil Efendi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 'Ehl-i Beyt Yolunda Hızır (as)' konulu konferansta konuşan Alevi Bektaşi Dedesi Süleyman Alan,insanın bir görünen şekliyle, zahiri şekliyle bir insan olduğunu, bir de ihtiva ettiği, içerdiği mana itibariyle bir insan olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İnsanın yaratılışına baktığınız zaman Kur'an-ı Kerim’in ayetleri ölçüsünde bakıldığında insan bir damla sudan, kurumuş bir çamurdan, bir kilden ve bir kan pıhtısından yaratıldığı çeşitli ayetlerde ve çeşitli surelerde beyan edilmektedir. Daha sonra insana yeryüzünde Hakk’ın halifesi tüm kâinatın semada ve arzda ne varsa hepsinin insanın emrine amade kılındığı, insanın Kur'an’a muhatap kılındığı, Allah’ın insanı kendisine halife olarak seçtiği başka ayeti kerimelerde mevcuttur. Bütün melekler dahi hepsinin Âdem’e secde ettiği şeklinde ayet-i kerimeler mevcuttur. Şimdi bir yönüyle insanın yaratılışına baktığınız zaman kadir kıymet pek ifade etmez şeylerden yaratıldığını görüyorsunuz. Diğer yönüyle insana baktığınız zamanda acaba bu insan mıdır ki, kendisine bu kadar değer, kıymet verilen, o zaman şöyle düşünüyor. İnsanın zahirdeki manasıyla batındaki manası birbirinden farklıdır. Yani görünen insan ile içerdiği mana farklıdır. İşte Hızır (as) insanın zahiri şeklinden ziyade batıni şekline dikkat çekmek suretiyle, insanı şeklinden kurtarıp manaya eriştirmek suretiyle bizim İlm-i iledün olarak ifade ettiğimiz mana ilminin sahibi olması yönüyle bize zahirden batına doğru giden yolda bize kılavuzluk etmek için Alevi Bektaşi yolunun bir öğretisi olarak bizlere kılavuzluk etmek için Ali baş, Hızır da yoldaşımız olsun ölçüsünde, bizlere bu yolda kılavuzluk etmiştir. Biz bu vecih ile Hz. Hızır'ın (as) hürmetine oruç tutuyor, lokmalar dağıtıyoruz ama bunu yaparken de arzumuz, şekil olarak insandan kurtulup mana insanı, yani hakikaten insan gibi insan olma yolculuğunu gerçekleştirmek. Bunun içinde Hızır (as) bizim kılavuzumuz ve yoldaşımızdır.”

İkrar Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Alparslan Beşli ise konuşmasında, Hak, Muhammed, Ali yoluna hizmet etmeyi her türlü değerin üstünde gördüklerini belirterek şunları kaydetti: " Ehl-i Beyt, On iki İmam ve Anadolu Erenleri üzerinden akıp gelen 'Hakk, Muhammed, Ali Yolunu' tarihsel özgünlüğü içinde çağımız insanına ulaştırmak yada ulaştırmaya katkı yapmak amacını kendine vizyon edinen derneğimiz bu güne kadar bu doğrultular çerçevesinde faaliyetlerine hız vermeden devam etmektedir. Bizler Hakk, Muhammed, Ali yolunun yolcuları olarak, tüm canlarla yani sizlerle kardeşliğimizi sağlamlaştırmalıyız. Her geçen gün tüm canların birlik ve beraberliğe ihtiyacı artmaktadır. Hepimiz Allah’a kul, Peygamberine ümmet, Ali’ye talip ve O'nun Al-i abasına gülam olmak isteyen, Hakk, Muhammet, Ali Yolunu yaşamak ve Yaşatmak isteyen insanlarız.” dedi. CİHAN

Yorumlar