Albig: Bütün otomobil sahiplerinden ilave vergi alınsın

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Torsten Albig, otoyolların tamiri için her yıl 7 milyar Euro ilave kaynak gerektiğini söyledi ve ülkedeki bütün otomobil sahiplerinden yıllık 100 Euro ilave vergi alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Albig: Bütün otomobil sahiplerinden ilave vergi alınsın

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Torsten Albig, otoyolların tamiri için her yıl 7 milyar Euro ilave kaynak gerektiğini söyledi ve ülkedeki bütün otomobil sahiplerinden yıllık 100 Euro ilave vergi alınmasını istedi. AB Komiseri Oettinger ise Avrupa genelinde otoyol geçiş ücreti uygulanmasını önerdi.

Almanya’da otoyolların altyapı sorunu ve bunun nasıl çözüleceğine dair tartışmalar sürerken, beraberinde otoyol geçi ücretleri (Maut) de gündemdeki ağırlığını koruyor.

Ülkenin kuzeyindeki Schleswig Holstein Eyaleti Başbakanı Torsten Albig, Almanya’daki bütün otomobil sahiplerinden altyapı problemlerinin çözülmesi için ilave vergi alınması gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan, Welt gazetesine yaptığı açıklamalarda şöyle konuştu: “Artık halka açık bir şekilde şunu söylememiz gerekiyor; Almanya’da otoyol ve altyapı tamiratı için ilave kaynağa ihtiyaç var. Günün birinde bütün otomobil sahipleri buna katkı sağlamak zorunda kalacak.”

Almanya’nın ekonomik bir güç olarak kalmasının altyapı sorununun çözümünden geçtiğini öne süren Albig, yıllık 7 milyar Euro ilave kaynağa ihtiyaç olduğunu aktardı ve sürücülerden alınacak yıllık 100 Euro ilave vergi ile sorunun halledileceğini savundu.

Kaynağın hükümetin bütçesinden çıkmasının bugünkü şartlarda çok zor olduğunu öne süren SPD’li Başbakan, “Politikacılar bir daha seçilemem korkusuyla bunu açıklamıyorlar ama kim otoyollara daha fazla ağırlık getiriyorsa karşılığını da ödemelidir.” dedi.

Schleswig Holstein Başbakanı Albig, Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in (CSU) “yabancı plakalı otomobillerden otoyol geçiş ücreti alınması” teklifini ise eleştirdi. Albig, “Bu teklifi AB kanunlarıyla telif etmek mümkün değil.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

OETTINGER: AB GENELİNDE TEK TEK UYGULAMA OLSUN!

Öte yandan Avrupa Birliği’nin Enerji Komiseri Günther Oettinger ise, AB genelinde tek bir “otoyol geçiş ücretinin” uygulanması gerektiğini öne sürdü.

Bavyeralı Alman politikacı, AB sınırlarının kalktığını ancak her ülkenin kendisine göre ait otoyol ücretini aldığını söyledi ve “Bir tek sınır var ama 28 farklı uygulama sürüyor.” diyerek bugünkü durumu eleştirdi.

Oettinger, Almanya’da yabancı plakalı araçlar için uygulanması tartışılan ücret konusuna ise AB Ulaştırma Komiseri Siim Kallas’ın şüpheyle yaklaştığını aktardı. CİHAN

Yorumlar