Alara Nehri'nde HES'e durdurma

Antalya'da Alara Nehri'nde yapımı planlanan Kamer HES'le ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Google Haberlere Abone ol
Alara Nehri'nde HES'e durdurma

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya'da Alara Nehri'nde yapımı planlanan Kamer HES'le ilgili, orman müdürlüklerinin ve bilirkişi raporlarının olumsuz görüş bildirmesine rağmen, "ÇED Olumlu" raporu verdi. Bakanlığın daha önceki "ÇED Gerekli Değildir" raporunu iptal ettiren yöre halkı bu kararı da mahkemeye taşıdı ve yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Gündoğmuş İlçesi'nde Uçansu Şelalesi'ni de içine alan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten 2'si için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen "ÇED Gerekli Değildir" raporları, köylülerin açtıkları davalarla 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. "Hayat 1" ve "Hayat 2" regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kazanan köylüler için bakanlık, iptal edilen bu 2 HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer Regülatörü ve HES projesi için 2015'in Mayıs ayında "ÇED Olumlu" raporu verdi.

Köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açarak, Kamer HES projesi ve Kırma-Eleme ve Hazır Beton tesisi için de yürütmenin durdurulması ve "ÇED Olumlu" raporunun iptalini talep etti. Mahkemenin atadığı akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı ve mahkemeye sundu.

Mahkeme, "ÇED Olumlu" kararı verilen projenin başlaması halinde, çevresel etkiler bakımından telafisi güç zararlar doğabileceğinin açık olduğuna hükmetti. Hukuka aykırılığı da açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden HES projesine ilişkin, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, HES ve hazır beton tesisinin kurulacağı sahanın büyük kısmının devlet ormanı olduğu, ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisi olacağından uygun görülmediği yönünde görüş bildirmişti. 

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da kullanılacak kaynak sularına ilişkin "ÇED Olumlu" raporunda detaylı bilgiler olmadığı, yani hangi dereden hangi miktarda su alınacağının belirtilmediği, Alanya ve Manavgat ilçelerinin ileriye dönük içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik detaylı bilgi verilmediği de kaydedilmişti. Dere suyunun azalacak olması nedeniyle tarım arazilerinde sulama yapılamayacağı belirtilen raporda, Alara Çayı üzerindeki alabalık çiftlikleri sularının azalacak olması nedeniyle ekonomik kayıp oluşturacağı da kaydedildi. Raporda Eskibağ Mahallesi'ndeki mezarlıktan geçecek HES borusunun da sosyal ihtilafa yol açacağına işaret edilmişti.

Orta Toroslar'ın 2600 rakımlı dağları Akdağ ve Kuşak'tan doğup, Alanya'nın Boztepe turizm bölgesi sınırlarından Akdeniz'e dökülen Alara Çayı, 80 kilometre uzunluğunda. 

Yorumlar