Alaplı’da Peygamber soyundan bir zata ait mezar taşı bulundu

Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Büyüktekke köyünde bulunan bir mezar taşının, Hz.

Google Haberlere Abone ol
Alaplı’da Peygamber soyundan bir zata ait mezar taşı bulundu

Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Büyüktekke köyünde bulunan bir mezar taşının, Hz. Muhammed (sas)'in soyundan gelen bir zata ait olduğu bildirildi.

Ereğli’ye bağlı Ormanlı beldesi lisesinde edebiyat öğretmenliği yapan Osmanlı tarihi araştırmacısı Recep Çetin, Alaplı ilçesi Büyüktekke köyünde bulduğu mezar taşının, Hz. Peygamber soyundan Es-Seyyid Osmanağa Yazıcızade’ye ait olduğunu tespit etti. Mezar taşının üzerindeki yazıları hem kendisi okuyan hem de başkalarına okutan Çetin, mezar taşının Hicri 1251, Miladi 1830'lu yıllara ait olduğunu ortaya çıkardı. Çetin'in bu çalışmalarına köy halkı ile Alaplı ve Ormanlı Belediye Başkanlarının da destek verdiği öğrenildi.

Yapılan çalışmaları merak ederek köye gelen Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, tarih kokan bölgenin açığa çıkarılması gerektiğini söyledi. Çimenoğlu, “Alaplı, Osmanlı ve Türk tarihi açısından önemli yerleşim yerlerinden birisi. Bu, köylerin adından da belli. Burası Büyük Tekke köyü, hemen altında Osmanlı köyü var. Hemen altında yan tarafında Okçular köyü var. Okçular ismi, buraya ilk yerleşen Osmanlı okçularına ait, Osmanlıların kendilerinin koyduğu isimler. Zaten Alaplı’nın adının da Ali Alp’ten geldiği söyleniyor. Ali Alp’in de Osmanlı’nın uç beylerinden birisi olduğu ve buraya geldiği rivayet ediliyor. Bu bölgenin açığa çıkarılması ve dünyaya ilan edilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Ormanlı Belediye Başkanı Yaşar Sever ise şunları söyledi: “Ereğli ve Alaplı bizim ecdadımızın yaşadığı savaşları ve eğitimleriyle bölgemizde yaşam oluşturmuşlar. Bu mezarları kimse koruyamamış. Ama bu saatten sonra korumak gerekiyor. Bu mezarlara sahip çıkılması gerekiyor. Ecdadımız savaşarak bizlere sahip çıkmış ama biz onlara sahip çıkamamışız. En azından mezarlarına sahip çıkalım diye düşünüyorum.”

Köy muhtarı Sait Tekin ise ortaya çıkarılan mezar taşının daha önce okul binasının olduğu arazide olduğunu, okulun yapımına başlandıktan sonra taşıdıklarını, taşların kime ait olduğunu ve ne olduğu konusunda bilgilerinin olmadığını anlattı.

Araştırmayı yapan Ormanlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni Recep Çetin, mezar taşının Hz. Peygamber soyundan birisine ait olduğunu ve diğer mezar taşlarının da araştırmasına devam edeceklerini söyledi. Çetin, şöyle konuştu: “Bu bölgede ne kadar Osmanlı'ya ait iz ve taş varsa bu konuda bilgi sahibi olma adında yörede çalışmalar yapıyorum. Bu anlamda da bu köyümüzde Osmanlıca olan mezar taşları dikkatimi çekti. Bu mezar taşlarını tek tek fotoğraflayıp okuttuk. Bizim için önemli bu taşı değerli kılan Peygamber Efendimiz'in soyundan bir insanın yattığı konusudur. Zaten zatın ismini de kendimiz okurken gördük. Es-Seyyid Osmanağa Yazıcızade diye taşta belirtiliyor. Bu taş 1251 Hicri yılına ait bir taş. Zat o yıllarda vefat etmiş. Bu da bizim miladi takvime göre 1830'lu yıllara intikal etmektedir. Geçmişini düşündüğümüzde bu yörenin 1700'lü yıllardayken Osmanlı döneminin izinin bir belgesi, bir bulgusu olarak değerlendirebiliriz.” CİHAN

Yorumlar