Alanya Kalesi sesli ve görüntülü rehber sistemiyle tanıtılacak

Selçuklu'nun mirası Alanya Kalesi geliştirilen 'Tarihin sesi ol' projesi çerçevesinde 4 dilde sesli ve görüntülü rehber sistemi ile tanıtılacak.

Google Haberlere Abone ol
Alanya Kalesi sesli ve görüntülü rehber sistemiyle tanıtılacak

Selçuklu'nun mirası Alanya Kalesi geliştirilen 'Tarihin sesi ol' projesi çerçevesinde 4 dilde sesli ve görüntülü rehber sistemi ile tanıtılacak.

Alanya Çevresi Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (ALTAB) tarafından Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na, Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında sunulan ve Alanya Belediyesinin proje iştirakçisi olarak yer aldığı 'Tarihin sesi ol' projesi düzenlenen törenle tanıtıldı. Proje 3 ana faaliyetten oluşuyor. 1. faaliyetle Alanya Kalesi sesli ve görüntülü rehber sistemi oluşturularak tanıtılacak. Kızıl Kule, Tophane ve Tersane içerisinde oluşturulacak ve 22 ayrı gezi rotasında hizmet verecek. Ziyaretçiler, Audiotur duraklarının, numaralarını cihazlarına tuşlayarak bulundukları alan ile ilgili görsel bilgileri izleyip, işitsel bilgileri dinleyebilecek. İngilizce, Almanca, Rusça ve Türkçe olarak düzenlenen bu sistem son teknoloji cihazlar ile hizmet verecek. Sesli ve görüntü rehber sistemi (Audio Guide) yüklenici firma olan Tonwelt Medya Ticaret Limited Şirketi tarafından ilk kez dünyada Alanya'da faaliyete sokuldu. Audio Guide cihazından ilk etapta 110 adet alındı.

Projenin 2. faaliyeti olan ınfopoint sisteminin kurularak şehir tanıtılacak. Bu sistem Kızıl Kule, Tophane ve Tersane bölgesine ve Alanya’nın en merkezi yerine birer tane olmak üzere, outdoor özelliğe sahip, yansıma yapmayan yüzeyli, 24 saat çalışma özellikli multi-touch daylight ekranlı, interaktif totem kiosk konuşlandırıldı.

3. tanıtım faaliyeti olarak da cep telefonları uygulaması kurulacak. Alanya İlçesi haricinde bulunan ziyaretçiler internet erişimi aracılığıyla, Alanya ilçesi için hazırlanmış olan görsel, işitsel metin içeriklerine ulaşabilecek. Akıllı telefon cihazı ekranından menüler arası geçiş yapılarak, alt menüler içerisindeki çeşitli tanıtım bilgilerini içeren bilgileri alabilecek. 'Tarihin sesi ol' projesi aynı zamanda çocuklar, işitme ve görme engelliler içinde hizmet verebilecek şekilde düzenlendi.

'Tarihin sesi ol’ projesinin tanıtım toplantısında ilk konuşmayı yapan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, projenin Alanya’nın marka değerini artıracağını ve UNESCO’ya alınmasını kolaylaştıracak bir dönemeç olacağını söyledi.

Tanıtım toplantısının ev sahipliğini üstlenen Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir de, yılda 36 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ifade etti. Bu rakamın 4 milyonunun ise Alanya’ya geldiğini ifade eden Özdemir, "Turistlerle beraber halkımıza böyle teknolojik bir sistemle tarihi değerlerimizin tanıtılması gerçekten Alanya’yı Türkiye’nin en önemli bölgesi yapıyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar