Akyüz: YGS soru ve cevaplarının açıklanmaması yargıdan döner

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı A. Erdem Akyüz, YGS sınav soru ve cevaplarının bir kısmının açıklanmamasının dahi Anayasal hak ve görevlere, yasalara aykırı olduğuna işaret ederek, sınav soru ve cevaplarının mutlaka açıklanması gerektiğini, aksi.

Google Haberlere Abone ol
Akyüz: YGS soru ve cevaplarının açıklanmaması yargıdan döner

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı A. Erdem Akyüz, YGS sınav soru ve cevaplarının bir kısmının açıklanmamasının dahi Anayasal hak ve görevlere, yasalara aykırı olduğuna işaret ederek, sınav soru ve cevaplarının mutlaka açıklanması gerektiğini, aksi yönde alınan bir kararın yargıdan döneceğini ve iptal edileceğini vurguladı.

Genel Başkan A. Erdem Akyüz, yurt genelinde yapılan ve 2 milyon 7 bin 685 adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru ve cevaplarının açıklanmayacağının, ÖSYM Başkanlığı tarafından söylenmesi üzerine yazılı açıklama yaptı.

Akyüz, her yıl yapılan uygulama gereğince, üniversiteye giriş sınavlarında yer alan sorular ve cevapların açıklanmasının takarrür eden bir uygulama haline geldiğini hatırlatarak, “Soru ve cevapların bir kısmının açıklanmaması yolundaki yeni uygulama, gençlere ve bütün ülkeye uygulanan yeni bir sansür niteliğindedir. Bu soru ve cevapların açıklanması ile sınava giren milyonlarca genç bilgilerini ve sınavda verdikleri cevapların doğruluğunu kontrol etmektedirler. Sınava giren ve gelecekte girecek olan milyonlarca öğrenci; sınav soru ve cevaplarına bakarak, çalışma yöntemlerini belirlemekte ve geliştirmektedirler. Bu bakımdan da soruların açıklanması yararlı olmaktadır.” dedi.

"HAVUZ OLUŞTURULACAĞI İDDİASININ HİÇBİR TEMELİ YOK"

Sınav soru ve cevaplarının açıklanması ile kamuoyunda da geniş ve etkili bir denetimin uygulandığına dikkat çeken Akyüz, şöyle dedi: “Geçtiğimiz yıllarda, açıklanan soru ve cevaplar üzerinde çalışan öğretmenler, uzmanlar ve öğrenciler tarafından hatalı soruların meydana çıkması neticesinde, bu soru ve cevaplar iptal edilerek daha düzenli ve adil bir sınavın yapılması mümkün olmuştur. Sınav soru ve cevaplarının açıklanmaması halinde kamuoyunda giderilmesi mümkün olmayan şüpheler oluşacaktır. Esasen bazı yönleri itibariyle sorgulanan sınavın güvenirliği tamamen zedelenecektir. Sınav sorularının açıklanmaması halinde bu soruların gelecekte de kullanılabileceği ve bir havuz oluşturulacağı yolundaki savunmanın hiçbir temeli yoktur. Binlerce konu ve sayısız seçenek arasında yeni soruların üretilmesi her zaman mümkündür ve senelerden beri yapılmaktadır. Ayrıca, havuzda bekletilen soruların ne derece güvenli olacağı da ayrı bir sorun kaynağını oluşturacaktır.”

Soruların açıklanmaması yolundaki idari işlemin, dava konusu yapılması halinde, bu hatalı işlemin mutlaka yargı tarafından iptal edileceğini ifadeden Akyüz, “Geçmişte; üniversite giriş sınavlarında ÖSYM ve YÖK tarafından belirlenen hatalı işlemlerin iptalini bizzat dava konusu yapmış ve kararları iptal ettirmiş kişi olarak, bu hatalı işlemin de iptal edileceğinden ve yargı tarafından ortadan kaldırılacağından en ufak bir kuşkumuz yoktur. Bu hatalı kararın iptali halinde kararı alan kişilerin kişisel sorumluluğu da söz konusu olacaktır. Bu durumda sınava ve sınavı yapan kurumlara duyulan şüphe daha yaygın ve daha güçlü bir hale gelecektir. Sınav soru ve cevaplarının açıklanmayacağı yolundaki hatalı işlemden bir an önce dönülmesi gerekir.“ görüşünü aktardı.


CİHAN

Yorumlar