Akyol: Yaşam alanları hiçe sayılarak ranta dönük ruhsatlar verildi

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, geçmiş dönemde yolun ortasında yapılan 210 binaya imar ruhsatı verildiğini, bunun, yaşam alanlarının hiçe sayılarak tamamen ranta dönük ruhsatlar olduğunu söyledi. Mardin Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
Akyol: Yaşam alanları hiçe sayılarak ranta dönük ruhsatlar verildi

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, geçmiş dönemde yolun ortasında yapılan 210 binaya imar ruhsatı verildiğini, bunun, yaşam alanlarının hiçe sayılarak tamamen ranta dönük ruhsatlar olduğunu söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediye BDP Eş Başkanı Februniye Akyol ve Artuklu Belediye BDP Eş Başkanı Leyla Sevinç Bozan, ortak basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi'ne genel sekreter olarak atanan Ahmet Direk’in tanıtıldığı toplantıda karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları anlatıldı. Februniye Akyol, geçmiş yönetimler döneminde verilen imar ruhsatlarının çarpık bir kentleşmeye yol açtığını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, komisyon kurduklarını, incelemeler sonucunda hukuki prosedürlerin yerine getirileceğini belirtti. Akyol, “Belediyeyi büyük sorunlarla devir aldık. Yaşamsal alanları ve vatandaşın rahat ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesi unutulmuş, tamamen ranta dönük ruhsatlar verilmiştir. Biz bu konu için komisyon oluşturduk. Gerekli inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra işin hukuki boyutunu harekete geçireceğiz. Vatandaşlarımızın mağduriyetini istemiyorum. Mardin farklı bir şehir. Mardin’i mevcut değerleriyle yönetmeye talip olduk, bu değerleri bozmaya yasalar çerçevesinde müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

"YOLA İNŞAAT RUHSATI VERİLDİ"

Geçmiş dönemde belediye yönetiminin verdiği ruhsatların çarpık bir kente dönük olduğuna vurgu yapan Februniye Akyol, “Yeşil alan, park, oyun alanları hiç düşünülmemiş. Hatta yolun üzerinde inşaat ruhsatları verilmiş. Verilen ruhsatları iptal etme yetkisine sahip değiliz. Kısa süreli durdurmaların çok yararı olmayacak. İmara aykırı verilen 210 ruhsatı mercek altına aldık. Bundan sonra kentin yapısını bozacak hiç ruhsat verilmeyecektir.” şeklinde konuştu.

"BİNA YOK ÇADIR KURACAĞIZ"

Özel İdare'nin bütün malları devlete devredildiği için Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin, şu anda oturacak binası bile olmadığına dikkat çeken Akyol, ”Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak, çadır kurup belediyeyi çadırdan yönetmeyi düşündük. Ancak Soma faciası ile bu karardan vazgeçtik. İleri bir tarihe erteledik. Belediyeyi 500 milyon borç ile devir aldık. Sıkıntılar çok. Bunları aşmak için projeler üreteceğiz.” diye ifade etti.

"OTOGARDA DÜZENLEME VE ZABITA YENİLENECEK"

Mevcut zabıta kurumunun işlevini yerine getiremez durumda olduğunu belirten Akyol, Mardin’deki şehir yaşamının farklılığına vurgu yaparak, şöyle dedi: “Zabıta kurumunu yeniden oluşturacağız. Genç, dinamik ve çalışan bir ekip kuracağız. Kontrol ve denetim mekanizmasını harekete geçireceğiz. Yeni yapılan otogar etrafındaki duvarlarda çökmeler tespit ettik. Müteahhitle görüşmeler yaptık. Eksikliklerin giderilmesini istedik. Yapıyı bu haliyle teslim almayacağımız bildirdik.”

"BEYAZ SU HATTI SIKINTILI"

Şehir içme suyunun kesilme nedeni ve yersiz çoğalan taksi duraklarına çözüm getirilmesi yönündeki soruya cevap veren Akyol, “Beyaz su hattında kullanılan borular son derece kullanışsız. Döşendiği zaman altyapısı uygun hazırlanmadı. Basınca dayanıksız. Biz suyun basıncını azalttık. Daha önceki su kaynaklarını faaliyete geçirmeye çalışıyoruz. Belediyenin devir aldığı borç yükü kısa sürede kalıcı çözüm üretmemizi engelliyor. Kaçak kullanımlar var, onları önleyeceğiz. Şehir içi taksi duraklarını da vatandaşın rahatına dönük uygun şartlara getireceğiz.” şeklinde konuştu.

"BEŞ DUYU ORGANIMIZI RAHATSIZ EDEN GÖRÜNTÜLER VAR"

Artuklu Belediye Eş Başkanı Leyla Sevinç Bozan ise seçim bildirgelerinde vaat ettikleri birlikte yönetim anlayışını hayata geçireceklerini ifade etti. Modern, temiz, yaşanılır bir şehir karlılığında olduklarını belirten Bozan, bu konuda vatandaşların desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bozan, şöyle dedi: “Mardin’i temiz ve yaşanılır bir şehir haline getirmeye kararlıyız. Çöp toplama işine ağırlık verdik, tüm mekanizmaları harekete geçirdik. Çöp araçlarını, gündüz hayatı olumsuz yönde etkileyecek şekilde şehrin içine sokmak istemiyoruz. Belli saatlerde vatandaşlarımız çöplerini belli yerlere atmalarını, çöpler toplandıktan sonra çöp atma işinin son bulmasını istiyoruz. Bu konuda vatandaşımızı önce uyaracağız, uymayanlara cezai müeyyideler uygulayacağız. İmarda olsun, çevrede olsun, temizlik konusunda olsun beş duyu organımızı rahatsız eden görüntüler var. Bunları ortadan kaldırmaya kararlıyız.”

CİHAN

Yorumlar