AKÜ öğretim üyelerinin çalışmaları ses getirdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) 3 öğretim üyesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yayınlanan ve akademik başarılara yer verilen 'Başarı Öyküleri' kitabında yer aldı.    AKÜ...

Google Haberlere Abone ol
AKÜ öğretim üyelerinin çalışmaları ses getirdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) 3 öğretim üyesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yayınlanan ve akademik başarılara yer verilen 'Başarı Öyküleri' kitabında yer aldı.

    AKÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Soykasap, Prof. Dr. Mevlüt Doğan ve Prof. Dr. İbrahim Demirkan’ın yürüttüğü ve AKÜ öğretim elemanlarının katkılarıyla tamamlanan bilimsel projeler Türkiye genelinde ses getirdi.

    AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Soykasap proje yöneticiliğini yaptığı ‘Katlanıp Uzayda Kendi Kendine Açılabilen Reflektör’ projesiyle önemli bir başarıya imza attı. Proje, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından kabul edildi.

    Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Doğan’ın yürütücülüğü yaptığı projeyle yerli yüksek çözünürlüklü bir enerji analizörü imal edildi. Mühendislik Araştırma Destek Grubu-MAG projesi ile analizör ve diğer spektroskopide kullanılan sistemlerin yapımında bilgisayar modellemesi, teknik çizim, mekanik imalat, elektronik kontrol ve test prosedürlerinin tanımlanması ve karşılaşılan sorunların giderilmesi sağlandı. Projeyle tasarım ve imalatı yapılan yüksek çözünürlüklü enerji analizörünün test sonuçları itibariyle sağlık alanında kanser tedavisi, radyasyon hasarı ve moleküler biyoloji gibi pek çok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.

    KANSERİ YENMEYE YARDIMCI YOĞURT ÜRETİLDİ

    AKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan’ın yürütücülüğünü gerçekleştirdiği Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu-TOMAG projesinde ise üretilen probiyotik içerikli yoğurdun düzenli olarak kullanılması ile farelerde kolon kanseri riskinin önemli ölçüde düştüğü görüldü. Proje ile ayrıca inek yoğurdunun ve kefirin manda yoğurduna göre daha az etkiliği olduğu tespit edildi. Yoğurtun kefire göre daha güçlü düzeyde kanseri önlediğinin tespit edildiği proje verileri ışığında kitlesel tüketim ve toplum sağlığı için süt işletmeleri ile görüşülerek yan etkisi olmayan ve kanserde koruyucu nitelikte probiyotik destekli yoğurt üretimi hakkında girişimler yapılmaya da başlandı. CİHAN

Yorumlar