Aktif Eğitim Sen: Memurun iş güvencesi kaldırılıyor

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim Sen) Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem, yeni torba kanunla memurların iş güvencesinin kaldırılmak istendiğini öne sürdü. Emek Mahallesi’ndeki dernek binasında, Aktif Eğitim Sen ve Burdur Eğitim...

Google Haberlere Abone ol
Aktif Eğitim Sen: Memurun iş güvencesi kaldırılıyor

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim Sen) Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem, yeni torba kanunla memurların iş güvencesinin kaldırılmak istendiğini öne sürdü. Emek Mahallesi’ndeki dernek binasında, Aktif Eğitim Sen ve Burdur Eğitim Gönüllüleri Derneği birlikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Şube Başkanı Çiğdem, bütün memurları kapsayan söz konusu kanunun çıkması halinde haklarını hukuki yönden arayamayacaklarını söyledi. Burdur’da yaklaşık 6 bin, Türkiye genelinde yaklaşık 2,5 milyon memuru ilgilendiren torba kanunun hukuksuz olduğunu iddia ederek, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısına son anda eklenen bir maddeyle memurların en önemli güvencesi olan iş güvencesine son veriliyor, yani görevine son verilen memurun mahkeme kararıyla dönmesinin önü kapatılıyor. Bu tasarı bu haliyle yasalaşırsa devlet memurluğu, özel sektörde çalışan işçilerden daha güvensiz bir meslek haline gelecektir. Sendikamız, bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkmaktadır.” dedi. Yeni tasarıya, idare hukukunun temel ilkelerini ve özellikle devlete güven, idarenin sürekliliği gibi ilkeleri hiçe sayan hükümler eklendiğini savunan Orhan Çiğdem, şunları söyledi: “Tasarıya eklenen bu hükümler, en başta Anayasa'nın 125. maddesinde yer alan, ‘İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.’ hükmüne aykırı olacaktır. Yine idare hukukunun yerleşik mevzuat ve uygulamaları bir anda yok sayılarak, idareye adeta sıkıyönetim yetkileri verilmektedir. Torba yasa tasarısıyla henüz birkaç ay önce değiştirilmiş olan İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun aynı maddeleri tekrar değiştirilerek, memurların iş güvencesi ortadan kaldırılıyor ve idari yargı kararları uygulanamaz hale geliyor. Böylelikle de hukuk güvenliği ortadan kalkmış olacak.”

Devletin, özel sektör gibi tuttuğunu işten atma yetkisine sahip olacağını öne süren Çiğdem, tasarındaki, "Ancak kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde, ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilir." diye tarif edilen yeni maddenin, bu düzenlemeyle kanunda en az 30 gün olan idari yargı kararlarının uygulama süresini iki yıla çıkaracağını, bunun da hukuk devleti ve yargı kararlarıyla alay etmek olduğunu savundu. Alt komisyonun bununla da yetinmediğini, kamu görevlilerinin boş kadro olması durumunda eski kadrosuna atanma imkanının tamamen ortadan kaldırılmak istendiğini, hukuksuzluk durumlarında da memurların dava açmalarının önünün kapanacağını söyledi. Söz konusu tasarının kanunlaşması halinde memurlar için tam bir sıkıyönetim dönemini yaşanacağını iddia eden Aktif Eğitim Sen Şube Başkanı Çiğdem, “İdare artık siyasi olarak cezalandırmak istediği memur hakkında, kolaylıkla ve hukuksuz bir biçimde görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği gibi işlemleri yapabilecek. Bizse bu antidemokratik bu uygulamanın yanlış olduğunu, bu yasanın geçmemesi gerektiğini söylüyoruz.” şeklinde konuştu.

Burdur Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Necip Bedur da bu kanunun çıkması durumunda idarenin istediği memuru sürebileceğini, istediğini görevden alabileceğini, hattâ meslekten bile atabileceğini, bu yüzden de bütün eğitimcilerin bu işe dur demesi gerektiğini savundu.

CİHAN

Yorumlar