Aktif Eğitim-Sen Kütahya Temsilcisi Yurt: Dönüşüm değil anayasa ihlali

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Kütahya Temsilciliği'ne bağlı bir grup eğitimci, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan dershanelerin dönüştürülmesi düzenlemesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Aktif Eğitim-Sen Kütahya Temsilcisi Yurt: Dönüşüm değil anayasa ihlali

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Kütahya Temsilciliği'ne bağlı bir grup eğitimci, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan dershanelerin dönüştürülmesi düzenlemesine tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na torba kanunla gelecek olan ‘Dershanelerin dönüştürülmesi’ ile ilgili düzenlemeleri değerlendiren Aktif Eğitimciler Sendikası Kütahya Temsilcisi Ramazan Yurt, “Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan birkaç küçük değişiklikle geçen ve kamuoyuna 'dershaneler kanun tasarısı' olarak lanse edilen ve bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan torba kanunda, 'dershanelerin zorla dönüştürülmesi/kapatılması' ile ilgili düzenlemelerin yanında en az dershaneler konusundaki dayatma kadar keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı ve milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişiklik de yer almaktadır.” dedi.

DÖNÜŞÜM DEĞİL ANAYASA İHLALİ

Hazırlanan yasanın anayasa ihlali olduğunun altını çizen Yurt, şunları ifade etti: “Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki öğretim faaliyetlerinin Bakanlık gözetiminde açılabilecek çeşitli kurslar listesinden çıkartılarak yasaklanması, Anayasamızın 48. maddesinde yer alan 'Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme haklarına sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' hükmü ve 42. maddesinde yer alan 'Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz', 'Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, inceleme ve araştırma ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.' hükümlerine aykırı olarak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunacak eğitimlere katılma özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında ülkemizin akademik başarıları istenilen düzeyde değilken, bu uygulama eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu daha da arttıracaktır.

Bu uygulama, bir üst öğrenime geçişte yapılan merkezi sınav sisteminin halen devam ediyor olması, bölgesel farklılıklar ve öğretmen açığı gibi nedenlerle eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamamış olması nedeniyle velilerin, çocuklarının akademik düzeylerini artırmak için başka arayışlar içerisine girmesine sebep olacak, özel derslere olan talebi artıracak ve merdiven altı dershaneciliği tetikleyecektir. Öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunmak amacıyla kurulan etüt eğitim merkezlerinin 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik olarak faaliyet gösterecek şekilde yeniden düzenlenmesi, söz konusu yaş grubunun üzerinde olan öğrencileri mağdur edecektir. Eğitim hakkı ve teşebbüs hürriyetini engellemesi nedeniyle Anayasamız ve devlet olarak tarafı olduğumuz Uluslararası hukuka aykırı bu anlamsız düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir. Yüzbinlerce insanı ilgilendiren düzenlemeler, milletin talep ve beklentileri doğrultusunda, hakkaniyet ilkelerine uygun olarak yapılmalıdır."

ATAMA BEKLEYEN 300 BİN KİŞİ NE OLACAK?

Dershanelerin dönüştürülmesi ile 300 bin öğretmen adayına on binlerce öğretmenin de ekleneceğinin altını çizen Yurt, "Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri Projesi' ile 2023 yılına kadar olan süreçte öğretmen arz ve talebini izlenebilir duruma getirdiğini iddia eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın, halen atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmen adayı varken dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin atamasının yapılacağını söylemesi gerçekçi görülmemektedir.” dedi.



CİHAN

Yorumlar