Aksaray’da çiftçi eğitimleri sürüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve çiftçilerin tarım ve hayvancılık uygulamaları konusunda bilgilendirilmesini amaçlayan çiftçi eğitim faaliyetleri devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Aksaray’da çiftçi eğitimleri sürüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve çiftçilerin tarım ve hayvancılık uygulamaları konusunda bilgilendirilmesini amaçlayan çiftçi eğitim faaliyetleri devam ediyor.

Son olarak Helvadere kasabası ve Elmacık köylerinde gerçekleştirilen toplantılarda; 'Organik Tarım', 'Patates Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele', 'Bitki Pasaport Sistemine Kayıt' ve 'Elma entegre mücadele' konularında bilgilendirme yapıldı.

Toplantılarda; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik elemanlarının hazırladığı bilgilendirme sunumlarının ardından çiftçilerden gelen sorular cevaplandırıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, “Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım, öncelikle çiftçi ve ailesinin genel olarak da tüm toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da azalacak ve böylelikle ülkemiz ekonomisine de dolaylı olarak fayda sağlanmış olacaktır. Ayrıca ilimizde patates ekimi de her geçen yıl artmaktadır. Patates ekimi yapacak olan çiftçilerimizin Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi için İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir. Bitki pasaportu kayıt sistemine kayıt olmadan üretim yapanlar hakkında, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Çiftçilerimizin ekim yapmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırmaları ve kullanacakları tohumluklarının sertifikalı olması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde hastalık veya zararlı tespit edildiğinde mutlaka İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları, hastalığın yayılmadan engellenmesi açısından son derece önem arz etmektedir." dedi.

Bestami Zabun, "Elma entegre mücadele çalışmaları kapsamında ilimiz çiftçilerine yönelik olarak yerinde ve uygulamalı eğitim faaliyetlerimiz sürekli olarak yapılmaktadır. Buradaki amaç, üreticilerimizin, dikimden hasada kadar geçen sürede; budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konularda bilgilendirilmelerinin sağlanması ve böylelikle daha fazla verim elde edilmesidir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar