Aksaray Üniversitesi'nden gelecekte var olma konferansı

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda 'Gelecekte Var Olma Projesi: Kümelenme' konulu bir konferans verdi.

Google Haberlere Abone ol
Aksaray Üniversitesi'nden gelecekte var olma konferansı

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda 'Gelecekte Var Olma Projesi: Kümelenme' konulu bir konferans verdi. Güvenç, kümenin tanıdık bir kelime olduğunu ancak anlam olarak karıştırıldığını ifade ederek, kümelenmenin bir kalkınma modeli olduğunu vurguladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ve üniversite-sanayi işbirliği konusuna değinen ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, bu hususta gayretli olduklarını belirtti. Önemli çalışmalar yapmalarına rağmen henüz arzu ettikleri teveccüh ve desteği göremediklerini kaydeden Rektör Acar, “Bunun üniversiteden kaynaklanan sebepleri olduğu gibi, sanayiden ve sanayiciden kaynaklanan sebepleri de var. Üniversite tarafından bakıldığında tanıtım eksikliği, hocalarımızdan bir ekip kurarak sanayicilerimizle birebir konuşabileceğimiz, sorunlarımızı tartışabileceğimiz ziyaretlerin eksikliği gibi sebepler olabilir. İş dünyasından kaynaklanan sebepler nedir diye baktığımızda; kurumsallaşmanın henüz yerleşmemesi, tüm işlerin şirketin tepesindeki yöneticiye bağlı olarak yürütülmesi, hocalara verilecek olan danışmanlık ücretinin adeta ekstra bir masraf gibi algılanması, proje odaklı düşünme anlayışının henüz gelişmemiş olması gibi sebepler sıralanabilir. Bunları hep beraber aşmamız lazım. Kısa süre içinde kuracağımız bir ekiple sanayicilerimize ziyarete gideceğiz ve kapsamlı görüşmeler yapacağız.” dedi.

"KÜMELENME ASLINDA BİR KALKINMA MODELİDİR"

Kümelenme konusunun, kavram olarak basit olmadığını belirterek konferansına başlayan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç de kümelenmenin aslında bir kalkınma modeli olduğunu ve hedefinin refah düzeyini yükseltip, bölgede yaşayan her insanın cebine daha fazla para girmesini, daha sağlıklı yaşamasını, güzel işlerde çalışmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

“Kümelenme, gelecekte de var olabilmek için bir araçtır” diyen Prof. Dr. Güvenç, dünyada küme sayısının 3-4 bini bulduğunu, Almanya’da rakamın yaklaşık 400, Türkiye’de ise 32 olduğunu söyledi. Kümenin tanıdık bir kelime olmasına rağmen anlam olarak karıştırıldığından bahseden Rektör Güvenç, “Akıllara 'bir sepet elma mı, yoksa bir grup insan mı?' gibi anlamlar gelebiliyor. Bir araya gelmiş, kader birliği ve ortak geleceğe doğru plan yapmayan kalabalıklara yığın denir. Küme, yığından farklıdır. Kümede de kalabalık var ama bu kalabalık kuru kalabalık değil. Konuşan, işbirliği yapan, geleceği birlikte hayal eden, geleceği birlikte kurmak isteyen aktörlerin oluşturduğu kalabalığa küme diyebiliriz.” diye konuştu.

Konferansın ardından Rektör Acar, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç’e hediye takdim etti. Konferansı akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş takip etti.


CİHAN

Yorumlar