Aksaray Üniversitesi'nde ‘insan hakları ihlalleri ve çözümler’ konferansı

Aksaray Baro Başkanı Avukat Levent Bozkurt, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin önüne geçmek maksadıyla yapılan kanuni düzenlemeleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Aksaray Üniversitesi'nde ‘insan hakları ihlalleri ve çözümler’ konferansı

Aksaray Baro Başkanı Avukat Levent Bozkurt, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin önüne geçmek maksadıyla yapılan kanuni düzenlemeleri anlattı. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi, 'Türkiye’de İnsan Hakları İhlalleri ve Çözümler' konulu konferans düzenledi.

    ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Mehmet Aytekin, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği konferansta, önemli ayrıntılara dikkat çeken Levent Bozkurt, Türkiye’de, ‘Türkiye İnsan Hakları Kurumu’ adı altında ‏bir kurumun teşekkül ettiğini belirtti.

    2012 Haziran’ında kabul edilen bir kanunla bu kurumun oluşturulduğunu söyleyen Baro Başkanı, “Kurumun amacı; insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktır. Kişi, hak ihlalleri olduğuna ilişkin bir iddiası varsa, bu kuruma doğrudan doğruya müracaat edebiliyor. Kurum, alt komisyonları vasıtasıyla raporlar düzenliyor ve ihlal olduğunu tespit ederse buna ilişkin kararlar veriyor.” dedi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun da (Ombudsmanlık) yeni bir kavram olduğunu ve kurumun idarenin eylem ve işlevlerine karşı, kamu gücü karşısında bireyin korunmasına yönelik çalıştığını ifade eden Bozkurt, “Toplumda bu kurum ombudsmanlık olarak da biliniyor. Ombudsmanlık kurumunda verilen kararlar nihai kararlar değil, tavsiye kararlardır.” şeklinde konuştu.

    Baro Başkanı, Türkiye’de önemli hak ihlalleri olarak gördüğü kimi noktaları temel başlıklar halinde sıraladı. Bozkurt, şunları söyledi: “Bunlardan ilki özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğüdür. Kişi, devlet karşısında kendisini güvende hissetmek ister. 'Acaba dinleniyor muyum? Takip ediliyor muyum?' şüphesi, bireyle devlet arasındaki güvensizliğin göstergesidir. Kimsenin kanun dışı dinlendiğini sanmıyorum ama toplumda bu tip bir şüphe var. Bir diğer nokta ise uzun tutukluluk süreleridir. Bunu, adil yargılanma hakkının bir parçası olarak görüyorum. Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat dosyaları gibi dosyalarda, tutukluluk sürelerinin çok uzun olduğuna ilişkin tartışmalar ve kaygılar var. Anayasa Mahkemesi 2012 yılında yaptığı bir iptal kararıyla bu durumu düzenledi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre; 10 yıl olan tutukluluk süresinin hukuka uygun olmayacağı düşüncesiyle o fıkrayı iptal etti. Bu iptalin ardından artık hiçbir tutukluluk süresi 5 yılı geçemeyecek.”

    Levent Bozkurt, konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrenciler özellikle ülke gündemindeki güncel meselelere ilişkin sorularına yanıt aradı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Baro Başkanı Bozkurt’a konferansı için teşekkür etti ve son derece önemli bilgilerin sunulduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar