Aksaray Üniversitesi Rektörü Acar liberalizmi anlattı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, herkesin kendi yoluna, kendisi gibi devam edebileceğini kabul etmenin bir erdem olduğunu belirterek, “Çeşitli platformlarda bir araya gelebiliyoruz, bizimle aynı görüşü paylaşmayan insanlarla rah.

Google Haberlere Abone ol
Aksaray Üniversitesi Rektörü Acar liberalizmi anlattı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, herkesin kendi yoluna, kendisi gibi devam edebileceğini kabul etmenin bir erdem olduğunu belirterek, “Çeşitli platformlarda bir araya gelebiliyoruz, bizimle aynı görüşü paylaşmayan insanlarla rahatlıkla konuşabiliyoruz, tartışabiliyoruz, bazen de anlaşamama konusunda anlaşabiliyoruz. Her zaman, herkesle, her yerde, yüzde yüz aynı şeyi düşünmek zorunda değiliz. Ama en azından bir takım konularda farklı olabileceğimizi, herkesin kendi yoluna, kendisi olarak devam edebileceğini kabul ederiz. Bu bir erdemdir.” dedi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, 3H Hareketi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı. 'Hürriyet, Hukuk ve Hoşgörü' değerlerinin toplumsal ve siyasal hayatta bilinçli bir şekilde yer edinmesi için çalışmalarını sürdüren 3H Hareketi, Türkiye’nin tek liberal gençlik hareketi olarak biliniyor.

Temel değerlerden söz eden ve liberalizmin, özgürlüğü, değerler skalasının en tepesine yerleştirdiğini söyleyen ASÜ Rektörü Acar, özgürlükçü birisinin, özgürlükçü olmayan birinin özgürlükçü olmama özgürlüğünü kabul edeceğini, ama özgürlükçü olmayan birisinin, özgürlükçünün özgürlükçü olma özgürlüğünü kolay kolay kabul etmek istemeyeceğini belirtti.

"LİBERALİZM KİMSEYİ KALIBINA UYDURMA HEVESİNDE DEĞİL"

Türk siyasi düzleminde ve Türk entellektüel camiasında bunun henüz yeteri kadar kabul gören bir erdem olmadığını, anlaşamama konusunda anlaşılamadığı için ölümüne kavgalar yaşandığını kaydeden ASÜ Rektörü Acar, “Liberalizmin, alternatifi olan diğer ideolojilere göre bir üstün tarafı da bu. Kendisi gibi olmayan insanlara da hayat hakkı, var olma hakkı ve farklı görüşlerini savunma hakkını daha baştan, peşinen kabul etmesi, kimseyi kendi kalıbına uydurmak gibi bir heves taşımaması. Maalesef öteki ideolojilerin özellikle radikal kanatlarında 'Hak bir tanedir, o da benim yürüdüğüm yol üzeredir, böyle düşünmeyen çizgi dışıdır, gayrimeşrudur, sapkınlık hali üzeredir' diye düşünme eğilimi var. Bana sorarsanız kavgalar bundan kopuyor. Doğrunun tekliği ve o tekin de temsilcisinin kendisi olduğuna olan kesin inanç insanları kavgaya, hoşgörüsüzlüğe ve başkalarına şiddet kullanmaya itiyor.” diye konuştu.

"ANADOLU İNSANININ. ADINI KOYMADAN YAPTIĞI TERCİH BUDUR"

Liberal değerlerin Türkiye’de toplumsal katmanlarda, halk düzeyinde, siyaset ve bürokrasi cenahında çok fazla kabul gören değerler olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Acar, “Daha doğrusu adı konularak kabul edilen değerler değil. Aslında 1950 sonrasında, yani çok partili demokrasiye geçtiğimiz dönemlerde, Anadolu insanının adını koymadan yaptığı tercih budur. Anadolu insanı, o günkü koşullarda askeri vesayetin karşısında daha sivil olan, özgürlüklere daha açık olan, bizi kendi halimizle kabul etmeye daha hazır olan seçenek hangisiyse ondan yana tercihini yapmıştır. Bütün seçimlerin sonucuna bakın, Anadolu insanının otoriter rejime karşı, nispeten daha sivil olanın yanında yer aldığını gösteriyor. Bürokrasiye egemen olan devlet aklı her ne kadar son yıllarda biraz değişmişse de hala bizde katı devletçi kurallardan, baskılardan, disiplinden yana ve bireyin karşısında devleti önemseyen anlayış önemli ölçüde baskınlığını koruyor.” şeklinde konuştu.

"İDEOLOJİLERİN KESİŞİM KÜMESİ BOŞ KÜME DEĞİL"

Aydınlanma ve Rönesans sonrası dönemde Sosyalizm, Muhafazakârlık, Milliyetçilik ve Liberalizm gibi belli başlı dört ideolojinin ortaya çıktığını ifade eden Rektör Acar, her bir ideolojinin hararetli, radikal tarafları olduğu gibi daha ılımlı, daha demokrat, başkalarına daha hoşgörüyle bakan taraftarlarının da olduğunu söyledi. Acar, şöyle devam etti: “Saydığım ideolojilerin kesişim kümesi boş küme değil. Ortak değeri paylaşan insanlardan ve gruplardan bahsetmemiz mümkün. Liberalizmi, bir özgürlük felsefesi olarak tanımlamak mümkün. Değerler skalasının, değerler hiyerarşisinin en tepesine özgürlüğü yerleştirme anlayışının, insanları kendi özgür iradeleriyle baş başa bırakmanın, insanlara siyasi, ideolojik yahut başka tercihler dayatmamanın, onları kendi tercihleriyle baş başa bırakmanın adıdır liberalizm.”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, konuşmasının devamında, liberalizmin siyasi ve iktisadi olarak ikiye ayrılabileceğini söyledi ve bu hususa ilişkin detaylı anlatımlarda bulundu. Konferansın son bölümünde Rektör Acar, öğrencilerin sorularını yanıtladı.



CİHAN

Yorumlar