Akkan: Bunun tek bir adı vardır, o da iş cinayetidir

Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı Türk Telekom Doğu-1 Bölge Müdürlüğü önünde Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Kemal Akkan,...

Google Haberlere Abone ol
Akkan: Bunun tek bir adı vardır, o da iş cinayetidir

Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı Türk Telekom Doğu-1 Bölge Müdürlüğü önünde Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Kemal Akkan, bu yaşananlar ilk olmadığını son birkaç yıl içinde, bu tür olayların yaşandığını söyledi.

Türkiye Haber-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı Türk Telekom Doğu-1 Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılmadan önce Soma’da hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Akkan, "Bugün, ülkemizin ve sendikal hareketin tarihindeki en acı olaylardan birini yaşıyoruz. Şu anda tam sayısını bilemediğimiz, ancak açıklananın çok üstünde olacağını tahmin ettiğimiz madenci kardeşlerimiz şehit oldu.1992 yılında Zonguldak Kozlu’da yaşanan grizu patlamasıyla şehit olan 270 arkadaşımızdan sonra yaşadığımız en büyük felaket budur. Acımız, kederimiz tarif edemeyeceğimiz kadar büyüktür. Madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Biz bu yaşananlara iş kazası demiyoruz. Bunun tek bir adı vardır, o da iş cinayetidir. Bu yaşanan bir kader değildir." dedi.

"DERS OLMALI"

"Planlayıcıları, uygulayıcıları, sorumluları vardır." diyen Akkan şu ifadelere yer verdi: "Bunu planlayanlar, bu ülkede kölelik düzeninde çalışmayı dayatanlardır. Sendikasız, kuralsız, güvencesiz çalışmayı egemen kılmak isteyenlerdir. Taşeronlaşmayı ülkemizde temel çalışma biçimi haline getirenlerdir. Uygulayıcıları ise yanında çalıştırdıkları emekçileri birer üretim maliyeti olarak görenlerdir. Ucuz işçilik peşinde koşanlardır. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin maliyetinden kaçanlardır…“İşçi sağlığı” kavramını “iş sağlığı” olarak değiştirip, insanı yok sayanlardır. İnsanların canını umursamayanlardır. Bu yaşadığımız dram, ülkemizin hafızasında kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu facia, ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, Taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere, Ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Bu yaşananlar… Önüne gelen her kurumu özelleştirenlere, bu kurumları ve orada çalışan emekçileri, işverenlerin, taşeronun insafına terk edenlere, ders olmalıdır."

CİHAN

Yorumlar