Akıncı Üssü yeniden müstehak olduğu ismi aldı

Eski adı, Ankara Savaşı'nda yaşanan ihanetten dolayı 'mürted' olan Akıncı Üssü'nün ismi yeniden eski haline çevrildi

Google Haberlere Abone ol
Akıncı Üssü yeniden müstehak olduğu ismi aldı
15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olan Ankara’da Kazan İlçesi sınırlarındaki 'Akıncı' 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı, Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi. Üs, 'meydan komutanlığı' seviyesine düşürülürken Akıncı adının yerini 1995’e kadar kullanılan 'Mürted' aldı.

OHAL kararları çerçevesinde Akıncı Hava Üssü’nde bulunan üç F-16 filosu kapatıldı. Akıncı’daki 141, 142 ve 143’üncü filolara ait 60’a yakın F-16, Konya, Merzifon (pisti tamirde olduğu için filolar Erzurum’da) ve Eskişehir’e gönderildi. Normalde tugay seviyesinde olan ve komutanı tuğgeneral olan üs, uçaklarının dağıtılmasının ardından hava meydan komutanlığı statüsüne indirildi.

Hava Kuvvetleri’nin organizasyon yapısına göre hava meydan komutanları albay rütbesinde. Hava meydan komutanlıklarında filo bulunmuyor. Sadece intikal edildiğinde diğer filolar tarafından kullanılıyor.

Akıncı Hava Üssü, 1960’da hizmete girmişti. Başkentin savunması amacıyla üsAnkara’nın batısındaki Mürted Ovası’na inşa edilmişti. Bölge adını, 1402’de Osmanlı ile Timur’un ordusu arasındaki Ankara Savaşı’ndan almıştı. Savaş sırasında Osmanlı ordusunda yer alan Kara Tatarlar ve bazı Anadolu beyleri ihanet ederek Timur tarafına geçmişti. Bu savaşta Osmanlı ordusu yenilmiş ve padişah Yıldırım Beyazıd esir düşmüştü.

Savaş sonrasında bölge İslam’da dininden ayrılan, dini reddeden anlamında ‘Mürted’ olarak anılmaya başlanmıştı. Mürted ismi, 1995’te Akıncı olarak değiştirildi.

Yorumlar