Akdoğan, Silahların Bırakılma Tarihi Olarak Nevruz'u İşaret Etti

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili 'Nevruz, bu süreçte önemli bir kilometre taşı olacaktır diye düşünüyorum.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Akdoğan, Silahların Bırakılma Tarihi Olarak Nevruz'u İşaret Etti

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili, 'Nevruz bu süreçte ciddi bir kilometre taşı olacaktır diye düşünüyorum. Nevruz'da inşallah bütün çatışmayı, şiddeti, silahı demokrasi ateşinde yakacağız ve hep ortak demokrasi ateşinin üstünden atlayacağız' dedi.

Akdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde, Doğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa Başkanları'na hitap etti.

Oda başkanlarının reel piyasanın içerisinden geldiğini ve ekonomik istikrarın önemini aşırı iyi bildiklerini belirten Akdoğan, ekonomik istikrarın, demokratik istikrarla ortak sürebileceğini, her ikisinin temelinin rahatlık ve güven, esas hakların yaşanabildiği güvenlik zemini olduğunu söyledi.

Akdoğan, güvenlik ve rahatlık olmaksızın büyüme, ekonomik kalkınma, demokratik büyüme olamayacağını dile getirerek, bu anlamda çözüm sürecinin kocaman ciddiyet taşıdığını vurguladı.

'SİLAH BIRAKMA VURGUSU TARİHİ ÖNEMDEDİR'

Çözüm sürecinde ciddi bir etaba gelindiğini anlatım eden Akdoğan, şöyle konuştu:

'HDP heyetiyle ortak yaptığımız izahatda yapılan silah bırakma vurgusu tarihsel önemdedir. Öncelikle şunu kabullenmek durumundayız, her çeşitli sorunun konuşulma, tyükselişılma, çözülme zemini siyasettir. Demokrasimiz bugün her çeşitli sıkıntısı çözebilecek olanak ve kabiliyete ulaşmıştır. Bunu daha da geliştirmek bizlerin elindedir. Demokrasiye inanmak her şeyin temelidir. Karanlık, ışığın olmama halidir. Işık varsa karanlık yoktur. Demokrasi, karanlığı ortadan kaldıran ışıktır. Demokrasi varsa silaha yer yoktur. Silah varsa demokrasiye inanç yoktur. Nevruz bu süreçte ciddi bir kilometre taşı olacaktır diye düşünüyorum. Nevruz'da inşallah bütün çatışmayı, şiddeti, silahı demokrasi ateşinde yakacağız ve hep ortak demokrasi ateşinin üstünden atlayacağız.'

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, 44 bin kişinin hayatını kaybettiği bu sorunun el birliğiyle çözülmesi gerektiğini belirterek, bu noktada herkese kocaman mesuliyet düştüğünü söyledi.

'SÜREÇTE MİLLETTEN DE MECLİS'TEN DE KAÇIRILAN HİÇBİR ŞEY YOK'

Sivil cemiyet örgütlerinin sürecin ciddi bir paydaşı ve muhatabı olduğunu anlatım eden Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Hiçbir konuyu konuşmaktan, tyükselişmaktan çekinmemek durumundayız. En marjinal görüşler, hiç kabul etmediğimiz düşünceler dahi demokrasi zemininde özgürce konuşulabilir. Bu nedenden demokrasi bir tahammül rejimidir. Çözüm sürecinde milletten kaçırılan hiç bir şey bulunmaz ve olmayacaktır. Bu süreci milletin rızası ve desteğiyle sürdürüyoruz. Köklü adımlar zaten Meclis'in iradesiyle yaşama geçirilebilir. Yani Meclis'ten de bir şey kaçırılamaz. Herkes o noktada müsterih olmalıdır. Yeni anayasa kronik sorunlarımızın çözümünde ciddi bir fırsat ve zemin olacaktır. Bu meseleyi seçime kurban etmeden, kısır çekişmelere, politik polemiklere boğmadan götürmek durumundayız.'

'ÇÖZÜM, KAYBEDENİ OLMAYAN BİR SÜREÇTİR'

Yalçın Akdoğan, 'AK Parti iktidarı şekilde her süre söylediğimiz, 'Türkiye kazanacaksa biz kaybetmeye razıyız' ifadesidir. Çözüm, kaybedeni olmayan bir süreçtir. Sorunlardır hepimizin kaybetmesine neden olan' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de hiç bir süre etnik temelde bir çatışmanın olmadığını vurgulayan Akdoğan, şöyle devam etti:

'Türk, Kürt kardeşliği binlerce yılı aşan bir tarihsel geçmişe sahiptir. Geçmişte yaşanan sorunlar, toplumsal birliğimizi, bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi sarsamamıştır. Bu ciddi bir zenginliktir. Bunu hep ortak geliştirmek, güçlendirmek, pekiştirmek durumundayız. AK Parti şekilde paradigmayı değiştirdik. Sorunların üstüne kararlılıkla gittik. Ancak kocaman sorunlar, zihniyet devrimi gerçekleşmeden çözülemiyor. Bu noktada hepimizin müspet yönde bir değişim geçirmesi gerekiyor.'

Yalçın Akdoğan, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çözüm Süreci konulu toplantıya katılacağını anımsatarak, 'Burada bölgelerden gelen arkadaşlarımızın aktaracağı hususları, vereceği raporları da tıpkı sürede bu Çözüm Süreci toplantısına da atama imkanımız olacak' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar