Akdamar Kilisesi, UNESCO'ya Dünya Miras Listesi'ne aday

Van Gölü üzerinde bulunan adayla aynı ismi taşıyan Akdamar Kilisesi'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınması için gerekli başvuru Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapıldı. Başvuruyu...

Google Haberlere Abone ol
Akdamar Kilisesi, UNESCO'ya Dünya Miras Listesi'ne aday

Van Gölü üzerinde bulunan adayla aynı ismi taşıyan Akdamar Kilisesi'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınması için gerekli başvuru Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapıldı. Başvuruyu yapan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Akdamar Kilisesi'nin dünya miras listesine girmesi için 10 kriterden 6'sını taşıdığını söyledi.

Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası'nda Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yıllarında Keşiş Manuel'e yaptırılan Akdamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında restore edildikten sonra 2007 yılında uluslararası törenle açılmış ve yılda bir kez ayin izni çıkmıştı. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü de Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için Müzeler Genel Müdürlüğüne resmi başvuruda bulundu. Başvuru ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, kilisenin, eserlerin başvuruda taşıması gereken 10 kriterden 6 tanesini taşıdığını belirtti.

Akdamar Kilisesi'nin ilk olarak Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabulünün gerektiğini ifade eden Aktuğ, "175 ülkenin üye olduğu UNESCO'nun 21 ülke temsilcisi tarafından listeye alınan bu değerler, değerlendirmeden geçtikten sonra listeye alınacaklar kararlaştırılıyor. Bizim yaptığımız müracaat neticesinde, 10 kriterden 6'sını taşıyan Akdamar Kilisesi'nin de mutlak suretle Dünya Miras Listesi'ne geçmesi mümkün olabilecek. Bakanlıkla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde bakanlık olması gerekenlerle ilgili bizi yönlendirdi. Biz de oluşturulacak liste ile ilgili kriterleri değerlendirdik. Hazırlamış olduğumuz dosyayı Türkçe ve İngilizce kendilerine teslim ettik. 2014 yılı içerisinde değerlendirilecek, önce geçici listeye alınacak olan Akdamar Kilisesi'nin, daha sonra Dünya Miras Listesi'ne kabulü olacaktır." diye konuştu.

Herhangi bir eserin Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için tek bir kritere sahip olmasının yeterli olduğunu belirten Aktuğ, Akdamar Kilisesi'nin ise 10 kriterden 6'sına sahip olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar