Akdamar Kilisesi restorasyonunda sona gelindi

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi'nde başlayan restorasyonda sona gelindi.

Google Haberlere Abone ol
Akdamar Kilisesi restorasyonunda sona gelindi

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi'nde başlayan restorasyonda sona gelindi. 1 milyon 100 bin TL harcamayla yapılan restorasyonda daha önce pomza doldurulan torbalarla ayakta tutulan ve bir kısmı tahrip olan duvarlar aslına uygun olarak ayağa kaldırıldı.

    Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında çevre düzenlemesi ile birlikte 4 milyon TL'ye restore edildikten sonra 2007 yılında uluslararası törenle açılan Akdamar Kilisesi'nde, ikinci kez restorasyon yapıldı. Yapılan kazılar sonucu tarihi kilisenin ön tarafından ortaya çıkarılan manastır, şapel ve mutfak bölümünde geçen yıl nisan ayında restorasyon başlatıldı. 1 milyon 100 bin TL harcamayla yapılan restorasyonda daha önce pomza doldurulan torbalarla ayakta tutulan ve bir kısmı tahrip olan duvarlar aslına uygun olarak ayağa kaldırıldı.

    Manastır, mutfak ve şapelin aslına uygun olması için çok dikkatli yapılan restorasyonda duvarlar, İtalya'dan getirilen özel hidrolik bir kireçle yapılıyor. Restorasyonu yapan Alfin İnşaat Yapı ve Turizm Limited Şirketi sahibi Adnan Vural, havaların ısınmasının ardından son rötuşların yapılarak restorasyonun tamamlanacağını söyledi.

    Akdamar Kilisesi'nde geçtiğimiz sene eylül ayında dördüncü ayin gerçekleşmişti. Ayine Türkiye'de yaşayan Ermeniler ile Hollanda, Avusturya, Kanada, İsviçre, Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran ve Ermenistan'dan çok sayıda aile, ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza ile İsviçre Büyükelçisi Müsteşarı Didier Chassat da ilgi gösterdi. CİHAN

Yorumlar