Akçul: Sivil şehitlik geçmişte ölen madenciler için de uygulanmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da kaza sonucu hayatını kaybeden 301 madencinin şehit sayılabilmesi için gerekli talimatı verdiğini söylediği konuşma, daha önceki kazalar sonucu vefat eden madencilerin aileleri için umut oldu. Maden-İş...

Google Haberlere Abone ol
Akçul: Sivil şehitlik geçmişte ölen madenciler için de uygulanmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da kaza sonucu hayatını kaybeden 301 madencinin şehit sayılabilmesi için gerekli talimatı verdiğini söylediği konuşma, daha önceki kazalar sonucu vefat eden madencilerin aileleri için umut oldu. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, bu çalışmanın üzerinde duracaklarını bildirdi.

Önümüzdeki hafta netleşmesi beklenen çalışmaya göre, Soma şehitlerinin yakınlarına maaş ve iş imkânı sağlanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmada, Soma şehitlerinin ailelerine maaş ve yakınlarına iş imkânı sağlanacağı ifade ediliyor. Soma’daki madenciler için uygulanacak ‘sivil şehit’ çalışmasının geçmişte hayatını kaybeden madencileri kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyor. Ancak Maden-İş Sendikası olumlu bulduğu bu çalışmanın genişletilmesi için ilgili makamlarla görüşme yapacak.

Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Bu durum Soma’daki kazada yaşamlarını yitiren madenciler için geçerli olacak. Kanuni prosedürde ise Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olması uygun bulunuyor. Geçmişte çok sayıda madencimiz göçükler sonucu, grizu patlamaları sonucu şehit oldu. Onların da bu uygulama çerçevesinde değerlendirilmesi iyi olur.” dedi. Bu konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir görüşme yapacaklarını ifade eden Akçul, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bunu resmi bir yazı ile soracağız. Geriye dönük uygulanmasının mümkün olup olmadığını araştıracağız. Gerekli diğer makamlarla da görüşmek istiyoruz.” görüşünü aktardı.

Başbakanlık'a gönderilen yazıda şu görüşlere yer veriliyor: “Ne yazık ki, bu faciadan sonra tüm ülkenin öğrendiği üzere, ölüm riski en yüksek meslek olan madencilikte geçmişte de birçok işçimizi kaybettik. Yapılacak yasal düzenlemede geçmişte kaybettiğimiz madencilerimizin de sivil şehit sayılmasına ilişkin çalışma olup olmadığını bilmemekle birlikte bu hususunda göz ardı edilmeyeceğine dair inancımız sonsuzdur.”

Afşin-Elbistan B Termik santraline kömür temin edilen Çöllolar Kömür Havzası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen göçük olayı sonucu 11 madenci hayatını kaybetmiş, 9 madencinin cenazesine ulaşılamamıştı. Ulusal boyuttaki bu olayda hayatını kaybedenlerin aileleri Soma benzeri bir uygulama beklediklerini ifade ediyor. Madencilerin yakınları, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci arasına Afşin-Elbistan bölgesinde göçükte hayatını kaybeden madencilerin de eklenmesi ve sivil şehit sayılmasını bekliyor. Maden-İş bu konuda çalışmalara hız verirken, konunun farklı platformlarda gündeme getirilmesi planlanıyor. CİHAN

Yorumlar