Akbal’dan 26 özerk bölgeli Türkiye önerisi

Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Devlet Planlama Teşkilatı’nın merkezinde yer aldığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların koordinasyonunda oluşturulan 26 istatistiki bölgenin, özerklik uygulamalarının...

Google Haberlere Abone ol
Akbal’dan 26 özerk bölgeli Türkiye önerisi

Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Devlet Planlama Teşkilatı’nın merkezinde yer aldığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların koordinasyonunda oluşturulan 26 istatistiki bölgenin, özerklik uygulamalarının fiilen başlatılacağı 26 idari yapılanmaya dönüştürülmesini önerdi.

Daha önce ‘denetimli özerklik’ önerisiyle gündeme gelen Hakan Akbal, yeni önerisini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Efektif bir idari sistemin oluşturulması ve merkezde biriken enerjinin doğru yöntemlerle yerele aktarılması konusunun Türkiye’nin temel problemlerinden birisi olduğunu anlatan Akbal, çözüm arayışlarında 1988 yılında imzalanan AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın dikkate alınmasını istedi. Akbal, AB’ye entegrasyonun bir aşaması olan özerklik şartının imzalanmasının ardından, Türkiye’yi 26 bölgeli istatistiki birimler olarak tanımlayan ‘Düzey2’ çalışmasının uygulamaya konulduğunu vurguladı. Söz konusu bölgelerin gerek coğrafi yakınlıkları, gerekse ekonomik ve sosyal göstergelere dayalı benzerlikler esas alınarak oluşturulduğunu kaydeden Akbal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet Planlama Teşkilatı’nın merkezinde yer aldığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların koordinasyonunda yıllara sari titiz çalışmalar neticesinde oluşturulan istatistiki bölgelerin özerklik uygulamalarının fiilen başlatılacağı 26 idari yapılanmaya dönüşmesi için, dayanağını AB özerklik şartından alan yasal düzenlemelerin başlatılmasını talep ediyoruz. Kamuoyunun özerklik konusuna yaklaşımında, bölünme kaygılarına bağlı algısal hususlar etkili olduğu için, özerk bölgeler konusunda yapılacak yeni çalışmalar kabul görmeyecektir. Bu nedenle, bizatihi devletin kendi mekanizmaları içerisinde, bu mekanizmaların gereksinimlerine bağlı olarak oluşturulmuş 26 bölgenin, özerk yönetsel birimlere dönüştürülmesi tarafımızca önerilmektedir."

İstatistiki birimler olarak 26 bölgenin belirlenmesinin ardından, her bir bölgede 2006 yılından itibaren kalkınma ajansları kurulduğunu hatırlatan GÜNGİAD Başkanı Akbal, ajansların yasal olarak sadece ekonomi ve bölgesel kalkınma konularında değil, yönetsel konularda da yetkilere sahip olduğunu belirtti. Ajansların fiilen valilerin vesayeti altında olduğuna dikkat çeken Akbal, ajansların özerk yönetim merkezlerine dönüşebileceğini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar