Akademisyenler kayısıdan 14 yeni ürün geliştirdi

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren Malatya'da İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü akademisyenleri, kayısının katma değerini artırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında 14 yeni kayısı ürünü geliştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Akademisyenler kayısıdan 14 yeni ürün geliştirdi

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren Malatya'da İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü akademisyenleri, kayısının katma değerini artırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında 14 yeni kayısı ürünü geliştirdi. Kentle özdeşleşen meyveden üretilen kayısılı salep, ketçap, trof, şokolo, tarhana gibi yeni ürünler insanların beğenisine sunuldu.

    İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında, üniversitelerin en önemli görevlerinden birisinin de araştırma geliştirme çalışmaları olduğunu belirtti. Üniversite olarak bu konuya önem verdiklerine işaret eden Çelik, araştırma geliştirme çalışmaları sonucu ortaya konulan ürünlere sanayicilerin sahip çıkmasını istedi.

    Gıda mühendisli bölümü için bir ürün geliştirme laboratuvarı kurmayı planladıklarını söyleyen Çelik, bu konu için 300 bin TL’lik bütçe ayıracaklarını, belirlenecek 2 akademisyeni 6 aylık eğitim programı için ilgili yerlere göndereceklerini ifade etti.

    İÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Alpaslan, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) son verilerine göre yeryüzündeki 3 milyon 900 bin ton kayısı üretiminin 680 bin tonunun Türkiye’de gerçekleştirildiğini bildirdi. Türkiye’nin yaş kayısı üretiminde yüzde 18 ile dünyada ilk sırada yer aldığını anlatan Alpaslan, 450 milyon dolarlık dünya kuru kayısı pazarında 360 milyon dolarlık gelir elde edildiğini dile getirdi.

    Kalite kriterleri değerlendirmelerine göre düşük seviyedeki ürünlerin katma değeri artırılarak pazarlanabildiğinin altını çizen Alpaslan, şöyle devam etti: "Bu bağlamda Malatya kayısısı ile ilgili neler yapabiliriz diye çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Kayısı ve çekirdeği konusunda yüksek lisans tezleri yaptırdık. TÜBİTAK’a önemli projeler sunduk. Bu çalışmaların dışında özellikle yeni ürün noktasında neler geliştirebiliriz sorusuna yanıt aradık ve 14 değişik ürün elde ettik. Kayısı ve çekirdeğinden ürettiğimiz kayısılı salep, kayısılı ekmek, kayısılı simit, aprigerm bar, kayısılı tarhana, kayısılı unlar, kayısı chutney, kayısılı ketçap, kayısı ketçabı, kayısı çekirdeği ezmesi, kayısılı trof, apridiamond, kayısı şokola, tahinli kayısı gibi ürünlerle ilimiz için önemli olan kayısıya katma değer oluşturduğumuzu düşünmekteyiz." CİHAN

Yorumlar