Akademisyen maaşlarına bin 459 lira iyileştirme talebi

Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak başkanlığındaki akademisyenler, akademik zammın torba yasaya girmesini istediklerini söyledi. Özkoçak, TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ve partilerin grup başkan vekillerine...

Google Haberlere Abone ol
Akademisyen maaşlarına bin 459 lira iyileştirme talebi

Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak başkanlığındaki akademisyenler, akademik zammın torba yasaya girmesini istediklerini söyledi. Özkoçak, TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ve partilerin grup başkan vekillerine akademisyenlerin maaşlarının iyileştirilmesi için hazırladıkları kanun teklifini gönderdiklerini açıkladı. Özkoçak, kanun teklifleri ile 2014 Temmuz ayı itibariyle üniversite ödeneğine 729 TL ve 2015 ocak ayı itibariyle yine üniversite ödeneğine 729 TL olmak üzere toplamda bin 458 TL iyileştirme öngördüklerini dile getirdi.

Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, ‘Akademisyen Kanun Teklifi’ başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Uzun süredir maaşlarında iyileştirme olmayan akademisyenler için ÖGEDER olarak bir kanun teklifi hazırladıklarını belirten Özkoçak, “Kanun teklifimizi Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ve Grup Başkan Vekillerine gönderdik.” dedi.

ÖGEDER’in akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve mobbingin Türk akademisinden sona erdirilmesi için 13 Kasım 2013’te siyaset üstü çalışma yapmak amacıyla kurulduğunu belirten Özkoçak, “ÖGEDER, akademisyen ve adaylarına hizmet eden bir sivil toplum kuruluşudur. Öğretim elemanlarının sahip olduğu, günümüz koşullarında menfi denilebilecek yetersiz özlük hakları, mevcut akademik personelin çalışma şevkini olumsuz etkilemektedir. Üstelik bu durum mezun öğrencilerin de üniversitelerden uzak durmasına yol açmaktadır.” diye konuştu.

Ülkemizin gelişmişlik düzeyine en çok katkı yapan meslek gruplarından birinin akademisyenlik olduğunu vurgulayan Özkoçak, “Bu gelişmişlik ve refah düzeyinden yeteri kadar yararlanmadığı ve üstelik yukarıda da belirtildiği üzere yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürdüğü, ülkemizin esef verici bir gerçeğidir. Akademisyenlerin mali haklarına ilişkin bu durum herkes tarafından malum olmakla birlikte, AK Parti iktidarı tarafından gerekli adımlar bu güne kadar atılmamıştır. Son 12 yılda kamu personeline yapılan mali iyileştirmelerin kapsamına öğretim elemanları alınmamış, 2011 yılında çıkarılan ve pek çok kamu personelinin maaşlarında artış öngören 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) de öğretim elemanları maaşlarına yer verilmemiştir. 666 KHK ile Eşit işe EZİK ücret alan tek kamu görevlisi akademisyenler olmuştur. Nitekim maaş artışları diğer kamu personelinin çok altında kalmış olan akademisyenlerin gelirlerinin son 12 yıllık dönemde reel olarak eridiği, YÖK’ün sunmuş olduğu tüm raporlarda yer almıştır.” Şeklinde konuştu.

AKADEMİSYENLER HAZIRLADIKLARI KANUN TEKLİFİNİ VEKİLLERE GÖNDERDİ

Akademisyenlerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında aldıkları maaşla kıt kanaat geçinmek zorunda kaldığını hatırlatan Özkoçak, “2011 yılında çıkarılan ve pek çok kamu personelinin maaşlarında artış öngören ancak öğretim elemanları maaşları hakkında herhangi bir ibareye rastlanmayan 666 sayılı KHK de akademisyenlere zam yapılmaması üniversitelerde çalışan akademisyenlerimize büyük bir haksızlık ve Anayasamızdaki eşitlik ilkesinin ihlal ediliyor düşüncesinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda üniversitelerde çalışan personelin özlük haklarının, maaşlarının, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ülke açısından son derece önemlidir. Öğretim Elemanları Derneği olarak, akademisyenlik mesleğinin cazibesinin artırılması ve onların yüksek motivasyonla çalışabilmesi için maaşların tatmin edici düzeye yükselmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu iyileştirme ülkemiz için hem nitelikli akademisyenlerin yetişebilmesi hem de evrensel standartlarda akademik çalışmalar yapabilmek, önce toplumumuza ve sonra insanlığa faydalı olabilmek için elzem görünmektedir.” Açıklamasında bulundu.

ÖGEDER olarak 130 bin kişilik büyük bir aile olan akademisyenlerin en büyük sorununun maaşlar olduğunu dile getiren Özkoçak şunları söyledi: “Maaş iyileştirmesinin acilen yapılması hususunda, Plan Bütçe Komisyonunda görüşmeleri başlanan Torba yasa da akademik zammın yer alması için hükümeti ve muhalefeti göreve çağırıyoruz. Bu çerçevede, Kanun teklifim ile 11 Kasım 1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa 12’nci maddeden sonra gelmek üzere eklenen 12/a maddesi ışığında, unvan ve kıdem farkı gözetmeksizin tüm öğretim elemanlarının maaşlarında, 2014 Temmuz ayı itibariyle üniversite ödeneğine 100 puanlık artış ile 729 TL ve 2015 Ocak ayı itibariyle yine üniversite ödeneğine 100 puanlık artış ile 729 TL olmak üzere toplamda 1458 TL iyileştirme öngörülmektedir.”

ÖGEDER’in Kanun tekliği

Üniversite Ödeneği

Madde 12 – (Değişik : 20/3/1997 - KHK - 570/4 md.)

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuru bürüt aylık (ek gösterge dâhil) tutarının; Öğretim Elemanlarının tamamına unvan ve kıdem farkı olmaksızın 100 puanlık artış ile, Her ay üniversite ödeneği olarak ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve kısmi statüde görev yapanlara ödenmez.

CİHAN

Yorumlar