AK Partili Ünal: Sürecin Mimarı Erdoğan'dır, İzleme Heyeti İptal Olabilir

AK Partili Mahir Ünal, 'AK Parti'nin merkezindeki güven duygusunu temsil eden bizzat Erdoğan'dır ve sürecin mimarıdır. İzleme Heyeti iptal olabilir.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
AK Partili Ünal: Sürecin Mimarı Erdoğan'dır, İzleme Heyeti İptal Olabilir

Çözüm Komisyonu üyesi bulunan ve HDP ve hükümetin Dolmabahçe'de düzenlediği birlikte matbuat izahatsında da yer piyasa AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İzleme Heyeti'ne karşıyım' izahatsına ait olarak, 'Heyetin kurulduğu deklare edilmedi henüz, bu sebeple kati bir dille bu heyet oluşturulacak diyemeyiz, iptal olabilir' dedi.

Ünal, 'AK Parti'nin merkezindeki itimat duygusunu temsil eden çözümün mimarı bizzat Recep Tayyip Erdoğan'dır' diye konuştu.

AK Parti hesabına özeleştiri de oluşturan Mahir Ünal, 'Kadınlara karşı uygulanan eril lisan sıkıntılı. Kadınlara aşırı karışıyoruz. Kadın meselesi hakkında çokça reform yapmamıza karşın çok eril bir lisan kullanıyoruz' ifadelerini kullandı.

Habertürk gazetesinden Kübra Par'ın sorularını cevaplayan Mahir Ünal'ın izahatlarından birtakım bölümler şöyle:

'DAVUTOĞLU KONUŞMADAN...'

- Öcalan'ın Nevruz mektubunda verdiği silah bırakma mesajını nasıl buldunuz?

- AK Parti'nin 12 yılda inşa ettiği sosyal ve yasal zemin üstünde demokratik siyasetin esas sıkıntı çözücü işlevinin teyididir bu. Demokratik siyasetten, çözümden, barıştan yana davranış almak şiddete ve silaha karşı olmayı gerektirir zaten...

- Öcalan mesajında, silahların bırakılması için toplanacak kongreden evvela İzleme Heyeti ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasına işaret etti. Bu konularda atılacak adımlar göze çarpan mi?

- Bu Çözüm Komisyonu'nun değerlendireceği bir konu. İlke olarak, komisyon değerlendirmeden ve Sayın Başbakan izahat yapmadan konuşmam müsait olmaz.

'5-6 KİŞİLİK OLACAK'

- 'İzleme Heyeti'ne ait son vaziyet nedir?

- Devlet çözüm için tüm enstrümanları ve mekanizmaları kullanıyor. İzleme Heyeti'ne de böyle bakmak lazım. Planlanan, Akil İnsanlar Heyeti içinden 5 ve ya 6 benlik bir grubun oluşturulması.

- Pervin Buldan, 16 benlik bir İzleme Heyeti'nin oluşturulacağını söylemişti...

- Bu konuşulmadı, 5 ve ya 7 şahıs üstünden bir değerlendirme yapıldı. İzleme Kurulu ile akil kişilerin birikim ve deneyimini alıp daha küçük ölçekte çözüme yardım sunacak bir enstrümana dönüştürmek amaçlanıyor.

'HIZLANDIRICI VE KOLAYLAŞTIRICI OLACAK'

- İzleme Heyeti'nin görevi tam şekilde ne olacak?

- Kâğıt üstünde 'Görev tanımı şudur' diyemeyiz lakin sivil inisiyatifi temsil edeceği için aşırı kıymetli. Başbakan'ımız üyeleri açıklandıktan sonra, bir toplantı yapıp devletin bu komisyondan ne beklediğini kendileriyle paylaşacak.

- Hakem görevi üstlenecekler mi?

- Hakemden ziyade, hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı bir etkisi olacak.

'İZLEME HEYETİ'NİN KURULMASI KESİN DEĞİL'

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İzleme Heyeti kurulmasına müspet bakmıyorum' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Çözümün mimarı Tayyip Erdoğan'ın kendisidir. Çözüm iradesini ortaya koyacak AK Parti'den başka zinde bir aktör yok. AK Parti'nin merkezindeki itimat duygusunu da temsil eden bizzat Recep Tayyip Erdoğan'dır.

- 'Basından öğrendim' dedi. Neden şaşırdı? Aranızda bir kopukluk mu var?

- 'Basından öğrendim' dediği gazetedeki isimlerdir. O adlar kati değil zaten. Sayın Başbakan'ımız, Sayın Cumhurbaşkanı'mızı her konu için bilgilendirir. İşin güzel tarafı her şeyin şeffaf olması... Sayın Cumhurbaşkanı her şeyi kamuoyu önünde dile getiriyor.

- Çözüm Komisyonu'nu zor halde bırakan bir izahat olmadı mı?

- Sayın Cumhurbaşkanı'mızın görüşüdür ve bizim için kıymetlidir.

- Peki, bu izahatdan sonra İzleme Heyeti'nin iptali söz konusu olur mu?

- Kurulduğu deklare edilmedi henüz.

- Yani, kurulacağı kati değil mi?

- Tabii ki kati değil.

'İKİ PARTİ PARKTA OYUN OYNAR GİBİ...'

- Neden böyle ayrık sesler çıkıyor? Dışarıdan bakılınca bu işin profesyonelce yönetilemediği izlenimi uyanmıyor mu?

- Devletin ve siyasetin önceliklerinden kaynaklanan bir vaziyet bu... HDP barajı aşmak istiyor, bunun için de Batı'daki oylara gereksinimi mevcut ve Erdoğan karşıtlığı üstünden kendini tahkim etmek istiyor. HDP başlangıçta daha savruk durumdaydı, sabah erken kalkan, mesuliyet duygusu duymadan izahat yapıyordu. Şimdi biraz disipline oldular.

- AK Parti cephesinde de 'Çözüm süreci yürüsün, lakin milliyetçi oyları da kaybetmeyelim' hassasiyeti var. Bu da bir çelişki değil mi?

- Bir tarafta MHP öteki tarafta HDP'nin bulunduğu bir tahterevalli siyaseti var. Bu ikisi parkta oyun oynar bu şeklinde politika yaparken biz merkezi dengede tutmaya çalışıyoruz. MHP sabah akşam bize 'Hainler, bölücüler, ülkeyi sattılar, bayrağa ihanet ettiler' diyor. MHP'nin dili merkeze sirayet ederse, siyasetin merkezini kaybederiz.

- Erdoğan'ın son günlerdeki tepkisinin altında hükümet çözüm sürecini yürütürken AK Parti'nin milliyetçi oyları kaybetmemesi hesabı yatıyor olabilmekte mi?

- Tayyip Erdoğan, bir itimat merkezi şekilde duruyor ve bitkisel ki değişik kesimlerin kaygılarına yanıt olacak ifadeler kullanacaktır.

12 YILIN ÖZ ELEŞTİRİSİ

'Öncelikle kültür ve eğitimde kaliteyi artırmamız gerekiyor. Eğitim altyapısı için aşırı şey yaptık lakin eğitimin bir felsefesi, bir ruhu olması gerekiyor. İkincisi, söylemdeki sıkıntılar... Demokratikleşme paketlerinden tutun da hak ve özgürlükleri değiştirecek düzenlemelere kadar oldukça çok şey yapıldı, lakin söylem bazında hata bir algı oluştu. Üçüncüsü, hariç politikada reel siyasal ile kıymet siyasal arasındaki dengeyi kurma çabalarından kaynaklanan semptomlar. mesela Mısır Dostluk Komisyonu Başkanı şekilde 'Mısır'la ilişkilerimizi devam ettirebilir miydik?' diye düşünüyorum. Son şekilde bir de kadınlara karşı uygulanan eril lisan sıkıntılı. Kadınlara aşırı karışıyoruz. Kadın meselesi hakkında çokça reform yapmamıza karşın çok eril bir lisan kullanıyoruz.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar