AK Parti'li Günay: Her zaman siyasi iktidarı aşan derin bir devlet var

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, siyasi iktidarın aldığı bazı kararların uygulanmasında devletin derinlerinde engelleyici unsurlar olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'li Günay: Her zaman siyasi iktidarı aşan derin bir devlet var

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, siyasi iktidarın aldığı bazı kararların uygulanmasında devletin derinlerinde engelleyici unsurlar olduğunu söyledi. Günay, “Devletin derinlerinde engelleyici bir güç var. Her zaman siyasi iktidarı aşan bir devlet mantalitesi var. Siyasi iktidardan daha derin bir devlet var. O kolay kolay aşılamaz, kademe kademe aşılabiliyor.” dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Abant Platformu’nun 30. Toplantısı ‘Aleviler ve Sünniler: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak’ başlığı ile devam ediyor. Büyük Abant Otel’de gerçekleşen toplantının ikinci gününde ‘İnanç ve Vicdan Özgürlüğü, Hak ve Hürriyetlerde Eşitlik’ konuları tartışılıyor. Toplantıya, Türkiye'nin önde gelen gazeteci ve yazarları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasiler katılıyor.

Üçüncü oturumun moderatörlüğünü yapan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, barışın çok telaffuz edilmesi gerektiği bir süreçte, inanç ve vicdan özgürlüğü, eşit yurttaşlık gibi konuların gündeme getirilmesinin önemine dikkat çekti. Laiklik anayasaya girmesine rağmen aynı sorunların devam ettiğine işaret eden Günay, “Son yıllarda bu alanlarda akıl almaz uygulamalar ortadan kalkıyor görünse de devletin din dayatan tavrı, bu format içinde yaşayacaksınız tavrı ne yazık ki devam etmektedir.” saptamasında bulundu.

ALEVİ ÇALIŞTAYLAR RAPORUNA ELEŞTİRİ

Alevilik konusunda geçen yıllarda dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında çok sayıda çalıştayların yapıldığını hatırlatan Günay, AK Parti eski milletvekili olan Reha Çamuroğlu’nun bu çalıştayların sonunda oluşturulan raporla ilgili eleştirilerine değindi. Günay, şu ifadeleri kullandı: “Bu çalıştayların sonunda farklı kesimlerin temsilcilerinin katılımı ile bir rapor düzenlendi. Ama görüyorum ki Reha Bey’in rapora ciddi eleştirileri var. Altını çizdiği yerler gerçekten de bizim açımızdan da kabul edilebilir noktalar. Keşke bu toplantı bütçe dönemine rastlamasaydı. Faruk Çelik ve diğer arkadaşlarımız burada olabilselerdi. Bir eşitsizlik sorunu olduğu konusunda mutabıkız. Hiç kimse kendi kimliğini bir Sünni yurttaşımız kadar özgürce kimliğini ifade edemedi. Geçmişte önemli yerlere gelen bazı siyasetçiler, kökenini ifade ettikleri için Anayasa Mahkemesi’nden çok ağır cezalar aldılar. Alevi yurttaşlarımız için de böyle bir şey var. Elimizi vicdanımıza koyalım. Dedelere maaş verilecek mi, cemevleri ibadethane olacak mı ben bunlarla çok meşgul değilim. Benim için yurttaşlarına eşit gözle bakan bir devlet anlayışı önemli.”

“KAMUDA GÖREV DAĞILIMI YAPILIRKEN, ‘YURTTAŞ MIDIR’ ONA BAKILMALIDIR”

Alevi kökenli vatandaşlara eşit yurttaş gözüyle bakılması gerektiğinin altını çizen Günay, “Kamuda görev dağılımı yapılırken, yurttaş mıdır ona bakılmalıdır. İnancına, etnik kökenine, kimliğine, rengine bakmaz; yurttaş mıdır, vasıfları buraya gelmesine uygun mudur, ona bakılmalıdır. Ama 2013’ün sonu itibariyle söylüyorum, ne yazık ki bundan uzağız. Sen kendine ne istersen, başkasına da onu iste. Böyle bakmıyoruz meseleye. Bu, artık geride bırakılması gereken bir anlayıştır.” şeklinde konuştu.

“DEVLET ŞAHSEN BANA DA ÖZÜR BORÇLU”

Devlet özür diler mi?’ diye sorulduğunu aktaran Günay, devletin özür dileyebileceğini, hatta devletin şahsen kendisine özür borçlu olduğunu söyledi. Devletin Müslüman’a, Müslüman olmayana, Kürde, Aleviye, Sünniye, Türke çok haksızlık yaptığını vurgulayan Günay, onun için devletin özür dilemesi gerektiğini bildirdi. ‘Bazı sorunların aşılması için siyasi iktidarın kararlar alabildiğini fakat uygulamada sıkıntıların olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, ‘devlette engelleyici bir güç mü var?’ sorusu üzerine Günay, şöyle cevap verdi:

“Devletin derinlerinde engelleyici bir güç var. Her zaman siyasi iktidarı aşan bir devlet mantalitesi var. Siyasi iktidardan daha derin bir devlet var. O kolay kolay aşılamaz, kademe kademe aşılabilir.”

“ATAMA YAPARKEN ALEVİ Mİ, SÜNNİ Mİ DİYE BAKMADIM, ADAM MI DİYE BAKTIM”

Bakanlığı döneminde Alevi müsteşar ve daire başkanı ataması yapıp yapmadığına yönelik bir soru üzerine Günay, “Ben yurttaşlarımı bir yere atarken, Alevi midir, Sünni midir, Müslim midir, gayri Müslim midir, Ak Parti’ye oy vermiş midir, diye bakmam. Adam mı diye bakarım, bu işin ehli midir diye bakarım. Atadığım hiçbir arkadaşımın inancına, meşrebine bakmadım.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar