AK Partili Gül: Kentsel dönüşümden ziyade çocukların dönüşümü önceliğimiz olmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, insanı merkeze alan politikaların oluşması için çocuktan başlanması gerektiğini söyledi. Gül, “Çocuklar büyüdükçe, geliştikçe kent de büyüyüp gelişiyor. Kentsel dönüşümden...

Google Haberlere Abone ol
AK Partili Gül: Kentsel dönüşümden ziyade çocukların dönüşümü önceliğimiz olmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, insanı merkeze alan politikaların oluşması için çocuktan başlanması gerektiğini söyledi. Gül, “Çocuklar büyüdükçe, geliştikçe kent de büyüyüp gelişiyor. Kentsel dönüşümden daha ziyade çocukların dünyasındaki dönüşümü, gelişimi, hayalleri önceleyen anlayış olması gerekir.” dedi.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Yerel Yönetim Politikaları Açısından Çocuk ve Şehir Çalıştayı'na; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, belediye başkanları, çocuk edebiyatçısı, mimar, yazar ve akademisyenler katıldı.

Programda konuşan Abdulhamit Gül, çocuklara medeniyet tasavvuru bağlamında nasıl bir şehir bırakılması gerektiğini söyledi. Gül, “Çocuklar büyüdükçe, geliştikçe kent de büyüyüp gelişiyor. Kentsel dönüşümden daha ziyade çocukların dünyasındaki dönüşümü, gelişimi, hayalleri önceleyen bunlarla ilgili bir beklentisi, çabası olan anlayış olması gerekir. Bizim kültürümüzde Kudüs modelinde, şehir modelinde görüldüğü gibi farklı dillerin, düşüncelerin nasıl bir arada olduğu, nasıl bir medeniyet içerisinde beraber olduklarının hikayesi var. Dolayısıyla şehir olgusunda hangi mahalleden, hangi etnik siteden, hangi sosyal tabakadan olursa olsun çocuk bir fıtrattır, çocuk bir gelecektir. Bu anlamda çocuğun merkeze alındığı politikalar Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine yön verir düşüncesindeyiz. Sezai Karakoç çocuğu tanımlayarak şöyle diyor; ‘İnsanı al çöz ve çocuk olsun’ gerçekten insanı merkeze alarak konuşacaksak, politikaları değerlendireceksek çocuktan başlamak gerekir. Çünkü her insanı alıp çözdüğünüzde karşınıza çocuk çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

BAKAN İSLAM: ÇOCUK DOSTU BİR ŞEHİR OLUŞTURMALI

Çocuk ve Şehir Çalıştayı’nın herkesi ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirten Bakan Ayşenur İslam ise, “Çocuklarla ilgili kurumun yöneticisiyim, çocuklarla ilgili bakanıyım ben aslına bakarsanız. Elimizde birçok bir belge var. Çocuk Hakları Stratejik Belgesi var. Çocuk Hakları ile ilgili uluslararası birçok metin var. Bizim uymak zorunda olduğumuz çocuk hakları bildirgeleri var. Ve bunlarla ilgili şehir ve çocuk, mekan ve çocuk açısından bakıldığında çok da önemli yaptırım gerektiren maddelerimiz var fakat bunlara baktığımızda şunu görüyoruz. Haklar açısından bir çerçeve çizer bu metinler ve bu metinler yapılması gerekenler açısından bir çerçeve çizer. Ama genel sözeldir bunlar. Pratiklere ilişkin müşahhas örneklere uygulamalara ilişkin hiçbir şey yoktur aslında bu bilgilerin içerisinde. Bunların tartışılması gerekir.” diye konuştu.

Çocuk dostu bir şehir oluşturmak gerektiği söyleyen İslam, şöyle devam etti: “Sürekli bu metinlerde ve yaptığımız bütün toplantılarda. Çocuk dostu bir şehrinde, çocuklar için nefes alma mekanları olan, çocukların temiz su içebildiği, temiz hava alabildiği özgürce oynayabildiği hayata katılabildiği adil şartlar altında yaşayabildiği bir mekanı ve şehri kastediyoruz. Ama dikkat ederseniz bunların hepsi genel işlerdir. Nasılı içermeyen cümleler. Yapmak zorundayız ama nasıl bunu tartışmamız gerekiyor.”

Programda, şehirlere çocuk perspektifinden bakmak, şehir, imar ve yapılaşma politikalarını çocuğa göre etkilemek gibi konular tartışıldı.

CİHAN

Yorumlar