AK Partili belediyenin cemaat okullarının imar izinlerini iptal etmesine tepki

Antalya'da Hizmet Hareketi'ne ve Süleyman Efendi cemaatine ait okul alanlarının imar izinlerinin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından iptal ettirilmek istenmesi tepki çekti. İmar planlarına özel okul alanı olarak...

Google Haberlere Abone ol
AK Partili belediyenin cemaat okullarının imar izinlerini iptal etmesine tepki

Antalya'da Hizmet Hareketi'ne ve Süleyman Efendi cemaatine ait okul alanlarının imar izinlerinin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından iptal ettirilmek istenmesi tepki çekti. İmar planlarına özel okul alanı olarak işlenen, belediyeler tarafından nazım ve uygulama imar planları yapılan yerlerin planlarının hukuksuz bir şekilde iptal edilmek istendiğini iddia eden hukukçular, siyasiler ve şehir plancıları, Türel'i Başkan Erdoğan'ın belediye başkanlarına yönelik talimatını yerine getirmekle itham etti.

Toros Eğitim Kurumlarına ait okul alanının tip imar yönetmeliğine uygun olarak hazırlandığını, Büyükşehir ve Konyaaltı belediyelerinin meclisleri tarafından imar planının onaylandığını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okul yapılabileceğine dair onayı olduğunu anlatan şehir plancısı Serap Aksoy, "Dolayısıyla yapılan işlemde hukuka aykırı herhangi bir durum bulunmamaktadır. Ancak 16 Haziran Pazartesi günü yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmış, onaylı planı bulunan söz konusu alanın tekrar gündeme getirilmesinin ve alana dair yeni bir planlama yetkisi alınmasının yasal bir dayanağı bulunmamaktadır." dedi.

Avukat Salih Akıncı, Toros Eğitim Kurumları'nın maliki olduğu yerin imar planlarında özel eğitim alanı olarak yer aldığını, bununla ilgili MEB'den ve Antalya Valiliği'nden gerekli izinlerin alındığını belirterek şunları söyledi: "Bu izinler doğrultusunda da hem ilçe belediyesi hem de büyükşehir belediyesi meclislerinde 5 binlik ve binlik planlar kabul edilerek kesinleşmiştir. Kesinleşmiş planlara rağmen hukuki gerekçe ve dayanaktan tamamen yoksun olarak Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde usulsüz bir şekilde yeniden gündeme getirilerek kesinleşen planların değiştirilmeye çalışılması tamamen hukuksuz bir durum olup, aynı zamanda kazanılmış hakların da gaspı anlamı taşımaktadır. Bu konuda tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve bu hukuksuz uygulamanın yargıdan döneceği inancındayız."

'GÜNDEMDEN ÇEKİLEN MADDEYİ YENİDEN GÜNDEME ALDIRDI'

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin meclis üyelerinde Sıtkı Soydal, Toros Eğitim Kurumları'na ait alanla ilgili gündem maddesinin meclisin oy birliği ile çekilmesine rağmen, yetkisini kullanan Menderes Türel tarafından birkaç dakika sonra içinde yeniden gündeme aldırıldığını anlatarak, "Maddenin bir önergeyle geri çekilmesini istedik. Önerge oy birliğiyle kabul edildi ve geri çekildi. 10-15 dakikalık telaşlı bir koşuşturmanın arkasından başkanın resen meclis ortasında maddeyi tekrar gündeme aldırması bizi şaşırttı. Bu tamamen siyasi bir karardır. Bana göre alınan talimatın yerine getirilmesidir. Bence Başbakan'ın verdiği talimat olduğunu net olarak söyleyebilirim, çünkü siyasi bir talimattır bu. Enteresan olan da cuma günü görüşülen bir konunun pazartesi günü sabah saat 10.00'da imar komisyonu toplanarak, 5 maddelik bir gündemle konu görüşülerek, aynı gün yapılan ilave meclise getirilmesi çok enteresandır."

'UYGULAMA USULÜ AYKIRI'

Maddenin gündemden çekilmesini öneren ve aynı zamanda imar komisyonu üyesi de olan meclis üyesi Mustafa Reşat Oktay ise konuyla ilgili 13 Haziran 2014 Cuma günü Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaşananları şu sözlerle anlattı: "Mülkiyeti özel şahıslara ait bir alanın planlanma sürecinin tamamlanmasıyla ilgili bir madde vardı, 69'uncu madde. Tüm meclis üyelerinin onayıyla gündemden çıkarılmıştı. Önergeyi de ben vermiştim. Daha sonra belediye başkanı ilgili daire başkanlığının allelacele yeni bir üst yazısıyla, meclis çalışma yönetmeliğinin ilgili maddeleri içinde, meclis devam ederken tekrar gündeme koydu bu maddeyi. Bu usule aykırı bir durumdu."

'ALANIN GEÇERLİ İMAR PLANI VAR'

Hukuka aykırı davranmakla suçladığı Belediye Başkanı Menderes Türel'i iç denetim raporlarına istinaden, planlı bir yerde yeni bir imar planı yaptırmaya çalışmakla suçlayan Oktay, "Belediye meclisine bu bölgenin yeniden planlanması amacıyla meclis gündemi oluşturmuştur. Halbuki devam eden ve halen geçerli olan planları vardır. Planları yargı sürecinde de değildir. Buna bağlı olarak 1/1000 ölçekli uygulama planı yapılmıştır. Konyaaltı Belediyesi alanla ilgili inşaat ruhsatlarını tamamlamıştır. Konyaalatı'ndaki özel okul alanıyla ilgili herhangi bir hukuki sıkıntı olmadığı düşüncesindeyiz. Belediye başkanı burada bir hukuksuzluk olduğunu, yanlış planlama olduğunu iddia ediyor. Öyle idiyse, iç denetim raporlarına göre bunu yarıya götürmesi lazım. Bu süre içinde oluşacak her türlü zarara Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin muhatap kalacağını, bu karara olumlu yönde katkı koyan meclis üyelerin de kamuyu zarara uğratmak adına bundan sorumlu tutulacağına inandığım için konuyu meclis gündemine taşıdım." diye konuştu.

Antalya'daki gelişmenin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlarına yönelik sözlerinin ardından yaşanmasının 'son derece dikkat çekici' olduğunu vurgulayan Oktay, "Menderes Türel'in Başbakan'ın söylemiş olduğu talimatı yerine getirmek adına bir işlem tesis ettiğini düşünmek, buna ihtimal dahi vermek istemiyorum ama sonuçta görüyoruz ki böyle de bir fiili durum var." dedi. CİHAN

Yorumlar