AK Parti'den İç Güvenlik Paketiyle İlgili Sürpriz Adım

AK Parti, sürpriz bir adım atarak iç güvenlik paketinin 68. maddeden itibaren kalan maddelerinin Komisyon'a geri çekilmesi için Genel Kurul'a tezkere verdi.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'den İç Güvenlik Paketiyle İlgili Sürpriz Adım

AK Parti, iç güvenlik paketinin 68. maddeden itibaren kalan maddelerinin Komisyon'a art çekilmesi için tezkere verdi. Ancak muhalefet tümünün çekilmesini istiyor. Genel Kurul'da görüşmeler sürüyor.

AK PARTİ'DEN SÜRPRİZ ADIM

Meclis'te iri tyükselişmalara, hatta yumruk yumruğa kavgalara neden bulunan İç Güvenlik paketinde hükümet sürpriz bir adım attı. 132 maddelik paketin 68. maddeden itibaren kalan maddelerinin Komisyon'a art çekilmesi için Genel Kurul'a tezkere sundu.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, kamuoyunda 'iç güvenlik paketi' şekilde isimlendirilen tasarının, görüşülmeyen, 68. ile 130. maddelerini kapsayan 63 maddenin İçişleri Komisyonu'na art verilmesi için önerge verdi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, söz konusu maddelerin önergeleriyle müşterek komisyona art verildiğini açıkladı.

MUHALEFET TAMAMININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Tezkere kabul edilirse, geçen 67 madde yasalaşmış olacak. Genel Kurul'daki görüşmelerde muhalefet partileri paketin tamamının art çekilmesini istedi. Genel Kurul'daki görüşmeler devam ediyor.

EN KRİTİK MADDELER GEÇTİ

Hükümetin bu adımıyla, bugüne kadar geçen 67 madde ise yasalaşmış olacak. Genel Kurul'daki görüşmelerde muhalefet partileri paketin tamamının art çekilmesini ve tekriri müzakere istedi.

Paketin en kritik ve tyükselişmalı maddeleri geçmiş durumda. Bunlardan birileri şöyle:

-Vali, lüzum görmesi halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için buyruk verebilecek. Kolluk amirinin emriyle bireyin üstü, eşyası, vasıtası aranabilecek.

-Toplantı yahut gösteri yürüyüşlerinde, 'havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan' taşıyanlara 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

-Polis; okul, halk binası, ibadethane bunun şeklinde yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu ve eşi silahla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

-Yürüyüşlerde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Jandarma ve Sahil Güvenlik'in Genelkurmay ile bağı kesilecek, İçişleri Bakanı'na bağlanacak.

-Askeri olmayan görevi itibarı ile suç işleyen jandarmayı, İçişleri Bakanı yahut vali görevden uzaklaştırabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar