AK Parti’den haber yapmayan gazetelere tehdit

Başbakan Erdoğan’ın ‘Alo Fatih’ hattıyla basına uygulanan ‘baskı ve sansür’ iddialarına bir yenisi de AK Parti Antalya Kepez İlçe Teşkilatı'nda yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti’den haber yapmayan gazetelere tehdit

Başbakan Erdoğan’ın ‘Alo Fatih’ hattıyla basına uygulanan ‘baskı ve sansür’ iddialarına bir yenisi de AK Parti Antalya Kepez İlçe Teşkilatı'nda yaşandı. AK Parti Kepez İlçe Teşkilatı Basın Müdürü Hamit Aydın adıyla basın kuruluşlarına geçilen 'önemli' ibareli mailde “AK Parti Kepez ilçe haberlerine önem vermediğiniz ve yayınlamadığınız takdirde abonelikleri iptal edeceğim bilgilerinize.” ifadelerine yer verildi. Basın yerel ve ulusal basına açıkça tehdit ve şantaj olarak algılanan maile Antalyalı gazeteciler sert tepki gösterdi. Gazetelerde AK Parti haberlerine yer verilmemesi halinde aboneliklerin kesileceği tehdidinin son günlerde basın üzerinde uygulanan baskıcı ve sindirme politikalarının bir tezahürü olduğunu dile getiren gazeteciler, özgür basının tehlikede olduğunu söyledi.

17 Aralık sürecinden sonra dozajı git gide artan basına yönelik baskı gazetecilerin işlerinden kovulmasına kadar vardı. Hükümete muhalif yazılarından dolayı işinden olan Nazlı Ilıcak, Hasan Cemal gibi ünlü gazetecilerin yanı sıra en son Başbakan Erdoğan’ın basına yansıyan Fenerbahçe ile ilgili oğlu Bilal Erdoğan’la yaptığı konuşmayı eleştiren Milliyet gazetesi spor yazarı Uğur Meleke de kovuldu. Meleke, Fenerbahçe Spor Kulübü kongresine müdahalede bulunan ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından dün CNN Türk kanalında gazeteci Cüneyt Özdemir’in sunduğu 5N1K programına katılarak, 'Başbakan Erdoğan çok istiyorsa başkanlığa aday olsun’ eleştirisinde bulunmuştu.

"BU TARZ TEHDİTLERE KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ"

Antalya’da AK Parti Kepez İlçe Teşkilatı'nın abonelik iptal tehdidiyle ilgili yazı için gazeteciler tepkilerini dile getirdi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni: “Gazetecileri, yayın kuruluşlarını, haberlerini yapmıyor diye veya haberlerini yapması için tehditvari yaklaşımlar son derece çirkin yaklaşımlardır. Biz yıllardır gazetecilerin özgür çalışmaları konusunda mücadele veriyoruz. Her yayın kuruluşunun kendine özgü yayın politikası vardır. Buna da herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Antalya’da bu ve benzer baskıları sık sık görüyoruz ve endişeyle takip ediyoruz. Meslektaşlarımın da uyanık olmalarını istiyoruz. Bu tarz tehditlere ve yaklaşımlara karşı Antalya basınını birlik olmaya çağırıyorum. Biz bir olursak basına yönelik yapılan bu tarz çirkin yaklaşımların önüne geçebiliriz. Yönetim kurulu toplanıp, inceleyip gereğini yapacaktır. Bütün meslektaşlarımı uyarıyorum. Buradan dikkatli olmalarını istiyorum. Seçim döneminde bu tarz şeylerle çok sık karşılaşacağız. Seçim dönemini hasat dönemi gibi görmemek lazım. Herkesi görevini yapmaya davet ediyorum. Elmalar, armutlar her geçen gün birbirine karışıyor. En azından biz Antalya medyası olarak bu konularda hassas olalım. Bu tarz yaklaşımlara etik davranmalı, dik durmalıyız.”

“BU BİR KOMEDİ BÖYLE BİR ŞEY OLUR MU?"

Antalya Ekspres Gazetesi Genel Koordinatörü Haşmet Öyken: “Bu bir komedi, böyle bir şey olur mu? Herhangi bir siyasi partinin bizim özgürlüklerimize bu türlü bir ambargo koymaları, böyle tehdit vari davranış biçimlerine geçmeleri anlam verilemeyecek ve kabul edilemeyecek bir şey. Bu son zamanlardaki ülkedeki siyasi konjönktürün yerele yansımasıdır. Bir taraftan düğmeye basılmış hareket ettiriliyor. İlçelerden başlayıp daha sonra illere geçecekler. Hangi parti üzerinden gelirse gelsin basın üzerinde böyle bir ambargo kullanma şansı kabul edilemez. Yakın siyasi tarihimizde böylesine saçma bir tavır içerisine kesinlikle girilmemiştir. Yeniden görüşlerini gözden geçirmelerini diliyorum. Böyle bir tavırdan derhal vazgeçilmelidir."

Antalya Körfez Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rasim Gündüz: “Bu bir rezalettir. Anadolu basının daha özgür yayın yapabilmesinin yolları bellidir. Bunlar gazete aboneliği verilecek olan ilanlar ve reklamlardır. Bunlara da siyasi erk göz dikerse, tehdit ederse yerel basından, basın özgürlüğünden bahsetmek söz konusu değildir, kınıyorum. Durumdan vazife çıkaran parti teşkilat temsilcileri olabilir. Yani genelde ülkeyi idare edenler basını hedef gösterirlerse ikinci bir emre ya da işarete gerek kalmaksızın liderine bakan alttaki yöneticiler kendisine durumdan vazife çıkarıp kendisine emir ve talimat verilmese bile etkilenebilir.”

"ONLARI AYAKKABI KUTULARIYLA BAŞ BAŞA BIRAKIYORUZ"

Bizim Antalya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Olgun Matur: “Antalya yerel medyası AKP’nin beslemiş olduğu ulusal medyaya benzemez. Biz yerel medya olarak ne bir gazete aboneliğine ne de onların kör bir kuruş reklam paralarına ihtiyacımız yok. Onlar iptal etmeden ben bu mailden sonra aboneliğimi iptal edip onlara gazetemi göndermiyorum. Biz AK Parti’nin beslediği ulusal medyaya benzemeyiz. Bu mailden sonra aboneliklerimizi kendimiz iptal ediyoruz. Onları ayakkabı kutularıyla baş başa bırakıyoruz. AKP Kepez İlçe Teşkilatı'nın haberlerine yer vermeyeceğiz.”

TEHDİT MAİLİ ATAN TEŞKİLATTAN AÇIKLAMA

İlk atılan mailin üzerine tepkiler alan AK Parti Kepez İlçe Teşkilatı, basın kuruluşlarına ikinci bir mail attı. Maili atan kişinin basın biriminde bir görevi olmadığı, sadece AK Parti gönüllüsü olduğu, gerekenin yapılacağı belirtildi.

AK Parti Kepez İlçe Başkan Vekili Yusuf İşeri, basın özgürlüğünden yana tavır takınmış ve bugüne kadar bu yönde hareket etmiş bulunmakta olduklarını söyledi. Yusuf İşeri imzalı mailde şu ifadelere yer verildi: “AK Parti Kepez Teşkilatı adına bugün bir haber geçilmiş gibi görünse de mailde adı geçen şahsın partimizde hiçbir resmi görevi bulunmamakta olup gönüllülük esasında yüzlerce binlerce AK gönüllüden bir tanesidir. Konu ile ilgili gerekli işlemler yapılacaktır...”
Kepez İlçe Teşkilatı Basın Müdürü Hamit Aydın ise yazdığının kesinlikle bir tehdit olmadığını savundu. CİHAN

Yorumlar