Aile hekimlerinin yüzde 90'ı acil nöbetlerine gitmiyor

Aile hekimleri, kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında 8 saat nöbet tutma zorunluluğuna uymama ısrarını sürdürüyor. Nöbete gitmeyen hekim oranı yüzde 90’a ulaştı.     Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul...

Google Haberlere Abone ol
Aile hekimlerinin yüzde 90'ı acil nöbetlerine gitmiyor

Aile hekimleri, kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında 8 saat nöbet tutma zorunluluğuna uymama ısrarını sürdürüyor. Nöbete gitmeyen hekim oranı yüzde 90’a ulaştı.

    Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, düzenlediği basın toplantısında acil servislerdeki sıkıntıya dikkat çekti. Türkiye'de acil servislere başvuru sayısının yıllık 90 milyonun üzerine çıktığını belirten Aydın, her gün 250 bin kişinin acil servislere başvurduğunu hatırlattı. Bursa’da ise geçtiğimiz yıl sadece kamu hastanelerinin acil servislerine başvuru sayısının 2 milyon 790 bine çıktığını ifade eden Aydın, işin içinden çıkamayan sağlık bakanlığının işi aile hekimlerinin sırtına yüklediğini söyledi.

    Talebi karşılayamayan acil servis çalışanlarının mağduriyetinin büyük olduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu: “Bu abartılı başvuruların sonucunda, acil servisler, sağlıkta şiddetin en sık yaşandığı birimler haline geldi. Toplum bulaşıcı hastalıklarla, kızamıkla, suçiçeği ile çocuk felci gibi aşılarla önlenebilir salgın hastalıkların tehdidi altındayken, şeker, yüksek tansiyon, astım, obezite, kanser gibi kronik hastalıkların toplumda görülme sıklığı her geçen gün artarken, birincil görevi koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti sunmak olan acil sağlık merkezi çalışanlarının hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi sağlık hizmetlerinin iyi yönetilmediğinin açık göstergesidir.”

    "NÖBETE GİTMEME ORANI YÜZDE 90"

    Acil nöbet görevlendirilmesinin yapıldığı yasanın evrensel hukuk normlarına aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurulduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti: “Mayıs ayında birçok ilde başlatılan zorunlu nöbet uygulamaları, çalışanların tepkisini çekmiştir. Sağlık çalışanları ülke genelinde yüzde 80, Bursa’da ise yüzde 90 oranında nöbetlere gitmemiştir. Sağlık Bakanlığı'nı uyarıyoruz, sağlık hizmetlerini yürüten birinci basamak sağlık çalışanlarını, koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek acillerde yaşanan sorunu çözemezsiniz. Bu işin kalıcı çözümü, popülizmden uzak sağlık politikaları ve acil serviste çalışan kalifiye hekim kadrolarının artırılması ile mümkündür.”

    "SGK, DOKTORUN YAZDIĞI REÇETEYİ KABUL ETMİYOR"

    Gazetecilerin sorusu üzerine, nöbete gitmeyen hekimler hakkında henüz işlem yapılmadığını belirten Aydın, "Aile hekimi arkadaşlar geçen ay büyük bir direniş göstererek nöbetlere katılmadılar. Önümüzdeki ayın listeleri de açıklandı. Önümüzdeki ay da bu nöbetlere gidilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Acil serviste görev yapacaklar için belirli eğitim programları uygulanması gerekir. Yani aile hekimlerini alıp, nöbete yazan kanun tasarısı çıkıyor. Ama bunun ne şekilde ücretlendirileceği, ertesi gün nasıl tatil kullanılacağı, hatta bu kurumlarda nöbete gidenlerin SGK tarafından tanımlanmamış bir hizmetleri var. Yani hastaya yazılan reçete karşılanmamaktadır. Yani bu ‘biz yaptık oldu’ şeklinde bir uygulamadır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar