Aile Bakanlığı: Şiddet mağduru 301 bin kişi için tedbir kararı alındı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 2013 yılında aile içi şiddetle mücadele kapsamında 301 bin tedbir kararı alındı. Bu kararların 11 bin 49’unu şiddet mağdurunu korumaya yönelik koruyucu tedbir kararları, 209 bin 206'sını...

Google Haberlere Abone ol
Aile Bakanlığı: Şiddet mağduru 301 bin kişi için tedbir kararı alındı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 2013 yılında aile içi şiddetle mücadele kapsamında 301 bin tedbir kararı alındı. Bu kararların 11 bin 49’unu şiddet mağdurunu korumaya yönelik koruyucu tedbir kararları, 209 bin 206'sını ise şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişiye yönelik verilen önleyici tedbir kararları oluşturdu. Koruyucu tedbir kararlarının en çok uygulandığı iller arasında Adana, İzmir, Kayseri, Konya yer aldı. Şiddet uygulayanlara karşı alınan önleyici tedbir kararlarında ise ilk sıralarda ise İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ‘Kadına Yönelik Hizmetler’ kapsamında 2013 yılında yaptığı çalışmaları açıkladı. Bakanlık çalışmalarını 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 20 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte hızlandırdı. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2012 yılı Aralık ayında Ankara, İstanbul, İzmir, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Gaziantep, Samsun, Antalya, Trabzon, Adana, Bursa, Mersin, Denizli olmak üzere 14 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) açıldı. ŞÖNİM’lerde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik olarak, şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kadınların başvurabileceği, danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici hizmetler veriliyor. Bakanlık verilerine göre 2013 yılı içerisinde ŞÖNİM’lere 16 bin 244 kişi başvurdu.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 12. Maddesi uyarınca 2012 yılı içerisinde Adana ve Bursa illerinde ‘Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması’ panik butonu çalışması başlatıldı. Panik butonu uygulamasının ülke geneline yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nda uygulanan ‘Denetimli Serbestlik Kapsamında Elektronik Yöntemlerle Takip Uygulaması’ hakkında bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Bakanlık, şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu tedbir kararları ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunanlara yönelik önleyici tedbir kararlarının toplanması amacıyla ‘Web Tabanlı Yazılım Modülü’ oluşturuldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 81 İl Müdürlüğü’nden topladığı verilere 2013 yılında 301 bin tedbir kararı alındı. Bu kararların 11 bin 49’unu şiddet mağdurunu korumaya yönelik koruyucu tedbir kararları, 209 bin 206'sını ise şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişiye yönelik verilen önleyici tedbir kararları oluşturdu. Yine 2013 yılında 90 Kadın Konukevi 2 bin 418 kapasite ile hizmet verirken, 25 ilk kabul birimi kadın konukevinden bağımsız binada hizmetlerini sürdürdü. Geçtiğimiz yıl bu birimden 8 bin 844’ü kadın ve 3 bin 804 çocuk olmak üzere toplam 12 bin 648 kişi hizmet aldı.

EN ÇOK KORUYUCU TEDBİR ALINAN İLLER ARASINDA ADANA VE DENİZLİ BULUNUYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre, koruyucu tedbir kararlarının en çok uygulandığı iller şunlar: Adana, İzmir, Kayseri, Konya, Batman, Denizli, Samsun, Zonguldak. Şiddet uygulayanlara karşı alınan önleyici tedbir kararlarında ise ilk sıralarda şu iller yer aldı: İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Mersin, Antalya ve Konya.

Hakim tarafından verilebilecek bazı önleyici tedbir kararları şöyle: Şiddet uygulayanın korunan kişiye hakaret içeren söz ve davranışlarda bulunmaması. Müşterek konuttan uzaklaştırılması ve konutun korunan kişiye tahsisi. Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması. Çocukları ile kişisel ilişkisinin refakatçi eşliğinde yapılması, okula ve iş yerine yaklaşmaması. Korunan kişilerin eşyalarına zarar vermemesi. Kanunen taşıma izni verilen silahları kolluğa teslim etmesi. Korunan kişinin yakınında alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması. Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.

Hakim tarafından verilebilecek bazı koruyucu tedbir kararları: İş yerinin değiştirilmesi. Kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi. Türk Medeni Kanunu’nda ki şartların varlığı halinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile şerhi konulması. Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimli ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi.

Mülki amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları: Barınma yeri sağlanması. Geçici maddi yardım yapılması. Rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi. Geçici korunma altına alınması. Kreş imkanlarının sağlanması. CİHAN

Yorumlar