AİHM, Türkiye'yi Uğur Kaymaz davasında mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2004 yılında çıkan çatışmada babası Ahmet Kaymaz ile birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın davası 9 yıl sonra sonuçlandı.

Google Haberlere Abone ol
AİHM, Türkiye'yi Uğur Kaymaz davasında mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2004 yılında çıkan çatışmada babası Ahmet Kaymaz ile birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın davası 9 yıl sonra sonuçlandı. AİHM, Türkiye'yi 'yaşam hakkını ihlal etmesi' nedeniyle maddi manevi tazminata mahkûm etti.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004'te akşam saatlerinde çıktığı belirtilen çatışmada öldürülen Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davalarında karar çıktı. AİHM, Türkiye'yi Kaymaz davasında yaşam hakkını ihlal etmekten mahkûm etti. Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz’ın avukatı Erdal Kuzu, AİHM'de Türkiye aleyhine yaşam hakkını ihlal etmekten dolayı açtıkları davada mahkemenin Türkiye'yi maddi manevi tazminatla mahkum ettiğini belirterek, "Fransızca yazılan karar metnini şu anda Türkçe’ye çeviriyoruz. Detayları sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Adalet yerini buldu." dedi.

UĞUR ÖLDÜ BAŞKA UĞUR’LAR ARTIK ÖLMESİN

Uğur Kaymaz’ın amcası BDP İl Başkanı Reşat Kaymaz ise Avrupa insan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararı olumlu bulduğunu söyledi. Kaymaz, şöyle konuştu: "Bu olayda Türkiye’de adalet yerini bulmadı. Ama gönül isterdi ki adaletin Türkiye’de yerini bulmasını isterdik. Bu kararın Türkiye’de verilmesini isterdik. Olayda yargısız infaz yapıldı. O tarihlerde bütün delilleri ve belgeleri ile ortaya koyduk. Bütün dünya buna şahit oldu. 12 yaşındaki bir çocuktan terörist olmayacağını herkes biliyordu. Bu karar Türkiye için bir dönüm noktası olsun. Uğur gitti ama Uğur’dan sonra yüzlerce çocuk yaşamını yitirdi. Bunun sona ermesini istiyoruz. Ülkeyi yönetenler artık şapkalarını önlerine koyup iyi düşünmeleri gerekir. AKP iyi düşünmesi gerekir. Bundan sonra Türkiye’de demokrasinin insanların hak ve hürriyetleri ön planda tutulması gerekir. AHİM’in verdiği kararı olumlu buluyorum.”

POLİSLER BERAAT ETMİŞTİ

21 Kasım 2004 yılında Kızıltepe ilçesi Ofis Mahallesi'nde çıktığı belirtilen çatışmada Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz öldürülmüştü. O tarihte yetkililer kamuoyuna '2 terörist öldürüldü' diye resmi açıklama yapmıştı. Daha sonra 4 polis hakkında açılan kamu davası güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'de görülmüş ve mahkeme 4 polisi meşru müdafaadan beraat ettirmişti. CİHAN

Yorumlar