AIDS virüsü, cenaze gömüldükten sonra bulaşmıyor

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, AIDS virüsü bulunanların toprağa verilmesi sırasında uyulması gereken kuralları anlattı. Virüsün kuru ortamda 1 saatten fazla yaşayamadığını...

Google Haberlere Abone ol
AIDS virüsü, cenaze gömüldükten sonra bulaşmıyor

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, AIDS virüsü bulunanların toprağa verilmesi sırasında uyulması gereken kuralları anlattı. Virüsün kuru ortamda 1 saatten fazla yaşayamadığını belirten Çaşkurlu, “Ölen kişiye temas ederken eldiven kullanılması, herhangi bir salgıya dokunulmaması gerekir. Ancak, gömülürken ekstra herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.” dedi.

Kıbrıs’ta hayatını kaybeden AIDS'li bir kişinin nasıl gömülmesi gerektiğine yönelik tartışmalar yaşanmıştı. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Çaşkurlu, konuya ilişkin bilgi verdi. AIDS virüsünün dış ortama dayanıksız olduğunu vurgulayan Çaşkurlu, “Yani ortam kuru olduğunda bir saatte canlılığını kaybeden bir virüs. Yine 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu ile de rahatlıkla etkisiz hale getirilebilen bir virüs. O yüzden AIDS'ten ölenlerin Hebatit B ve Hepatit C ile ölenlerden bir farkı yok bizim için. Bu hastalara karşı standart önlemler dediğimiz önlemleri alıyoruz. Gömüldükten sonra cenazeden başkalarına bulaşma riski bulunmamakta.” ifadelerini kullandı.

“AIDS'ten ölen insanın vücut salgıları ile yıkayan kişilere bulaşabileceği için bunların eldiven önlük kullanması gerekiyor.” diyen Çarkuşlu, “Cenaze işlemlerinin yapıldığı yerin 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanması gerekiyor. Tabi bunun yanı sıra cenazeye çıplak elle değmemek gerekiyor. Ama gömüldükten sonra topraktan başkalarına bulaşma ihtimali yok. Ölen kişinin vücut salgıları ile çıplak elle temas etmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar