AİBÜ personeline kimyasal ve nükleer tehlikelere karşı eğitim verildi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) görev yapan akademik ve idari personele, ilgili mevzuat gereği verilen eğitimler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
AİBÜ personeline kimyasal ve nükleer tehlikelere karşı eğitim verildi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) görev yapan akademik ve idari personele, ilgili mevzuat gereği verilen eğitimler sürüyor. Bu kapsamda Bolu Valiliği’ne bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından üniversitemiz personeline kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehlikelere karşı ne gibi tedbirler alabilecekleri konusunda eğitim verildi.

Kimyasal ve biyolojik saldırılar karşısında neler yapılabileceği hakkında bilgi veren AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Recep Elmas, kimyasal saldırı anında maske ve eldiven gibi koruyucu teçhizat kullanılmasını, bu malzemelerin olmadığı durumlarda ise cilde bolca yağlı krem sürülmesi, pudra ve un gibi maddeler serpiştirilmesi gerektiğini söyledi. Vücudun açık yerlerinin örtülmesi gerektiğine dikkati çeken Elmas, “Kimyasal saldırı sırasında yağmurluğunuz varsa giyin yoksa geçirgenliği az olan muşamba, naylon örtü veya büyük çöp poşeti örterek kendinizi koruyun. Bulaşık eldiveni giyin, ıslak bir havlu ile ağzınızı ve burnunuzu kapatarak soluk alıp verin.” dedi.

"KİMYASAL MADDEYE MARUZ KALAN KİŞİYE SUNİ TENEFFÜS YAPILMAMALI"

Kimyasal maddeye maruz kalan kişilere yapılacak ilk yardım ile ilgili de bilgi veren Elmas, "Kalple ilgili ilk yardım hemen yapılmalı ama kesinlikle suni teneffüs yapılmamalı, kişi konuşturulmamalı, rahat ve sıcak tutulmalı, yürütülmemeli ve giysileri gevşetilmelidir. Kişinin elbiseleri çıkarılmalı, gözleri bol su ile yıkanmalı ve derhal hastaneye götürülmelidir." diye konuştu.

Radyasyondan korunma yolları ile nükleer saldırılar karşısında yapılabilecekler hakkında bilgi veren AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Cem Sezgin ise radyasyonun etkilerinden korunmak için yapılacakları sıralayarak olay yerinden hızla uzaklaşmak gerektiğini anlattı. Sezgin, nükleer saldırı karşısında ise saldırının ilk dakikalarında gözlerimizi ellerimizle kapatıp yere yatmamız ve üzerimizi etraftaki bir şeyle örtmemiz gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar